Dollarstore i rättstvist – krävs på 800 000 kronor

"Jävla trams".

Företaget Dollarstore, som utlovat lansering av sin e-handel till sommaren, ska ha hamnat i en oväntad rättstvist.

Det som hänt ska vara att Skogsstyrelsen stämt företaget då det påstås ha haft en “undermålig dokumentation enligt EU:s timmerförordning”, enligt tidningen Market.

Annons

LÄS ÄVEN: Ökade med 32 procent under 2017 - nu är Dollarstores e-handel nära

Första gången vite utdöms

Enligt Skogsstyrelsen ska Dollarstore inte ha brytt sig om att dokumentera varifrån de tagit virke och trävaror som de använt sig av. Därför har myndigheten beslutat att ge lågpriskedjan ett vite om 800 000 kronor.

- Vi gjorde ett besök hos Dollarstore och insåg att de inte hade koll på sina papper. De hade heller inte kunskap om timmerförordningen. Trots två förelägganden har de inte gjort något åt situationen. Det här har hänt med flera andra företag, men det är första gången som det döms ut vite, säger Anna-Clara Sjölander på Skogsstyrelsen till Market.

"Andas bottenlös byråkrati"

Men Peter Ahlberg på Dollarstore, håller inte alls med om att företaget inte ska ha följt reglerna. När Ehandel.se kontaktar honom kallar han istället myndighetens beslut för "jävla trams" och "ett hån mot Dollarstores inköpsavdelning".

- Egentligen handlar inte domen om det väsentliga, att förhindra produkter som kommer från olovlig avverkning. Det som det handlar om, är att tillgodose Skogsvårdsstyrelsens krav på hur ”pärmen”,där vi redogör för hur de olika processerna ska se ut. Hela grejen andas bottenlös byråkrati. Jävla trams, skriver Peter Ahlberg till redaktionen.

Han menar att det tvärt om är så att Dollarstore har bra relationer med sina leverantörer, som dessutom inte har några problem med att förstå Timmerförordningens regler.

- Kan inte leverantören garantera trädets ursprung så avstår vi affären. När representanter från statliga Skogsvårdsstyrelsen säger att vi inte har koll på våra "papper", är det ett hån mot Dollarstores inköpsavdelning. Alla på Dollarstore är väl insatta i Timmerförordningen, fortsätter Peter Ahlberg.

Fick vite efter protest mot flygresa

Han hävdar även att det som egentligen hänt att att Skogsstyrelsen blivit sura.

Annons

- Skogsvårdsstyrelsen är arga på mig bara för att jag dum-förklarade dem. Tre personer vill ta flyget (sick) upp till Östersund, boka hyrbil på skattebetalarnas bekostnad. Jag tyckte det var jävligt onödigt, och erbjöd istället en träff på kontoret i Kista. Efter det brakade det löst med viten hit och dit.

Peter Ahlberg menar också att Dollarstore ska ha försökt att göra sitt bästa för att visa upp sin dokumentation för myndigheten. 

Annons