Drönare ska flyga ut mediciner till glesbygden

Ska funka där det är långt till utlämningsställen.

Mediciner och prover som flygs ut till glesbygdsområden med hjälp av drönare. Det är tanken med ett nytt projekt på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, där man just nu utvecklar drönare för nämnda ändamål.

Ska finnas på "hälsorum"

Dessa ska kunna komplettera de “hälso- och samhällsrum” som byggs på flera orter, bland annat i Västerbottens inland, i takt med att andra sjukvårdsinrättningar läggs ner och centraliseras till större orter.

Annons

- Rummen finns ju för att man ska kunna ta prover och få läkarkonsultation och flera olika tjänster utan att behöva resa, säger Per-Daniel Liljegren, som är projektledare för Innovationskraft för glesbygd till P4 Västerbotten.

Kan vara 20 mil till ett utlämningsställe

Möjligheten att e-handla mediciner menar han i vissa fall faller på att avståndet till ett utlämningsställe är för stort.

- Om man då får ett recept utskrivet på distans och ändå måste köra 20 mil i egen bil för att hämta medicinen, så det är ju något som fattas där.

Tanken är att drönarna från Chalmers, precis som vanliga drönare, ska kunna lyfta och landa vertikalt, men att den samtidigt har vingar och flyger mer som ett vanligt flygplan.

Ska kunna frakta 8 kilo

Lasten ska kunna väga upp till 8 kilo och drönaren ska kunna flyga sju mil för att lämna av den. Nu planeras en provflygning under våren 2019 och tanken är att drönaren även ska kunna flyga ut lättare utrustning till personer som blivit nödställda i vildmarken.

Annons