Dustin visar upp starkt delår – omsatte nästan 10 miljarder

"Ska investera i automatisering av centrallager".

Idag rapporterar den nordiska e-handelsjätten Dustin sina officiella siffror för det tredje kvartalet och samtidigt även för delåret. 

– Dustin har utvecklats starkt under det tredje kvartalet och vi ser med tillförsikt på framtiden. Vi är väl positionerade för fortsatt lönsam tillväxt på en växande marknad, som karaktäriseras av växande försäljningonline, skriver Thomas Ekman, vd och koncernchef på Dustin, i rapporten. 

Annons

Företagets räkenskapsår sträcker sig från september till augusti, och i april rapporterade vi om bolagets andra kvartal, december till februari. Under sitt Q2 omsatte Dustin drygt 3,2 miljarder kronor, vilket var en ökning med 18,1 procent. Resultatet landade på 124 miljoner, jämfört med 90 miljoner året innan under samma period. 

LÄS ÄVEN: Dustins nya superkvartal: Ökar vinsten med 34 miljoner

Under det tredjekvartalet steg omsättningen till strax över 3,1 miljarder kronor, jämfört med drygt 2,4 samma kvartal i fljol. Men Dustins resultat sjönk och landade på 48 miljoner kronor, jämfört med 67 miljoner året innan.

– Vi redovisar en mycket stark försäljningstillväxt i det tredje kvartalet där omsättningen ökade totalt sett med 28,7 procent i det tredje kvartalet, varav 15,3 procent organiskt. Den organiska tillväxten drivs främst av en stark basförsäljning av hårdvara online, skriver Thomas Ekman och fortsätter:

– Som en följd av en förändrad försäljningsmix med en högre andel försäljning i nytecknade publika avtal med lägre marginaler inom segment LCP. Ökade kostnader i form av marknadsföring samt investeringar i sälj-och leveransorganisationen för tjänster och lösningar har haft en negativ effekt på marginalutvecklingen under kvartalet.

Under kvartalet har bolaget genomfört tre förvärv. Danska Inventio.IT som är specialiserade inom hosting, infrastruktur och affärssystem. Finska Chilit stärker företagets erbjudande till små och medelstora företag genom ett brett lT-utbud, och nederländska Norisk ska komplettera Dustins verksamhet geografiskt.

LÄS ÄVEN: Svenska e-handelsjätten går in i Nederländerna

– För att fullt ut kunna dra nytta av vår förvärvade kompetens, fortsätta utveckla vårt erbjudande och generera skalfördelar i tjänsteaffären har vi för avsikt att öka tempot i arbetet med att integrera de förvärvade verksamheterna i Dustin, kommenterar Thomas Ekman och tillägger:

Annons

– Förvärven av Inventio, Norisk och Chilit kompletterar och breddar vårt kunderbjudande väl samt ger oss möjligheter att flytta högre upp i värdekedjan. Fortsatta förvärv, och integration av våra förvärvade verksamheter, ger en allt mer fördelaktig försäljningsmix med ett högre värdeinnehäll och möjliggör fortsatt marginalförstärkning över tid.

Företagets delårsrapport, September 2018 till maj 2019, visar upp en omsättningsökning med cirka 22 procent som summeras till 9,5 miljarder kronor. Jämfört med 7,7 miljarder under samma period året innan. Delårets resultat uppgick till 283 miljoner kronor, vilket är en ökning med 48 miljoner. 

– Vi har ett starkt fokus på att ständigt effektivisera våra processer och vårt sätt att arbeta. Vi kommer under sommaren att påbörja arbetet med att optimera strukturen för våra mindre datacenter och sajter som medföljt tidigare förvärv, för att över tid effektivisera driften av dessa och därmed sänka våra kostnader. Vidare har vi beslutat att investera i ökad automatisering av vårt centrallager, skriver vd:n.

Annons