E-bokaktör stänger ner och flyttar in hos Google

Oyster, en prenumerationstjänst för e-böcker, har skrivit sitt sista kapitel. Grundarna och ett flertal anställda har valt att lämna för Google som nu väntas ge Amazon en match om e-böckerna.

Oyster, som grundades 2012 och liknats vid ett Netflix för digitala böcker, har gett sina användare en obegränsad tillgång till mer än 1 miljon böcker för 10 dollar i månaden. I våras expanderade man sin abonnemangstjänst och gjorde det även möjligt att köpa nyare e-böcker som förlagen inte vill göra tillgängliga för prenumeranter.

Något man bland annat gjorde för att ta upp kampen med Amazon som förra sommaren lanserade en liknande tjänst, Kindle Unlimited. En satsning från Oysters sida som tydligen inte gått vägen och nu väljer man att lägga ner sin tjänst.

Annons
Annons

Google mot Amazon

Grundarna Eric Stromberg, Andrew Brown och Willem Van Lancker verkar dock inte alltför nedslagna av det hela och ser fortsatt ljust på e-bokens framtid, och sin egen. Enligt sajten ReCode ska de tillsammans med ett flertal anställda från Oyster blivit uppsnappade av Google för att jobba med deras nätbutik för e-böcker, Google Play Books.

Google själva vill inte kalla det för ett uppköp men enligt flera oberoende källor ska sökjätten gått med på att betala flera av Oysters tidigare investerare för att kunna anställa en del av bolagets personal.

Inte oväntat surras det nu om att Google är på väg att lansera sin egen Oyster-liknande tjänst med målet att ge Amazon Unlimited en kamp om e-boksprenumeranterna.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!