Annons

E-boksbuffé skall få fart på e-böckerna i Sverige

E-boksbuffé skall få fart på e-böckerna i Sverige

2014-04-02 13:07

Den digitala tidningstjänsten Readly fyller på sitt utbud, fast den här gången är det inte med tidskrifter, utan böcker. Readly har knutit till sig ett 20-tal svenska förlag från start och företaget hoppas att det nya sättet att konsumera böcker ska återuppväcka läsandet bland såväl vuxna som barn.

IT-företaget E2GO som sedan tidigare erbjuder ljud- och e-böcker lanserade i måndags sin nya tjänst, E2GO Unlimited. Något som innebär att användare får obegränsat med e-böcker och ljudböcker till ett fast pris.

Samma dag passade även svenska Readly, som för ett år sedan lanserade sin app med obegränsat läsande av tidskrifter för 99 kronor per månad, på att utöka sitt utbud med böcker. Från start har Readly knutit till sig ett 20-tal svenska förlag, bland annat Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur.

Readly Books VD, författaren Kåre Halldén, hoppas att det nya sättet att konsumera böcker ska återuppväcka läsandet bland såväl vuxna som barn.
– De senaste åren har vi haft en nedåtgående trend när det gäller bokläsandet. Nu skapar vi en app där användaren kan botanisera fritt inom ett stort utbud av riktigt bra böcker. När du står i bokhandeln gäller det att du väljer rätt, för du kan inte ångra dig när du gått därifrån. Om du väljer fel bok i Readly är det bara att ta en ny, eftersom du inte köper enstaka böcker utan abonnerar på en hel värld av läsande. Du kan dessutom börja läsa den inom några sekunder. Readlys boktjänst är ett verktyg för att upptäcka läsandet, säger Kåre Halldén.

Tror på abonnemang före köp

Precis som med tidskrifterna så kommer boktjänsten att kosta 99 kronor i månaden och abonnenten ska enligt Readly kunna välja från ett stort, och ständigt växande utbud, av böcker för vuxna, ungdomar och barn. Såväl rikt illustrerade fackböcker som skönlitteratur.

Hur många böcker som finns i sortimentet idag berättar man dock inte. Men man verkar säker på att surfplattan, mobilen och datorn är det naturliga valet för allt fler barn och vuxna när de ska konsumera media.
– Livslängden på en ny bok kan vara några få veckor innan den försvinner ur rampljuset. Readlys boktjänst ger förlagen en möjlighet att låta läsarna upptäcka böcker som är förbi den inledande fasen. Det gäller klassiker såväl som böcker som lanserats för några månader sedan. Vi vet också att lanseringen av e-böcker gått trögt i Sverige. Vi tror mycket mer på en modell där kunderna abonnerar på ett utbud i stället för att köpa bok för bok, säger Per Hellberg, vd för Readly International, som står bakom appen.

Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Parvelito
2014-04-02 13:18

Tyvärr är det ju rätt många aktörer som vill att vi skall betala en slant varje månad att få ta del av deras utbud. Och som konsument är man lite svårflörtad mot för många tjänster.

Jag tror att det som behövs för att få fart på Eboksmarknaden i Sverige är att vi kan köpa böcker till mycket rimliga priser.

Förlagen har massor att vinna på att böcker som de inte längre har någon tryckt upplaga av går att köpa i Eboksformat. Vi skulle kunna få se erbjudanden i stil med "10 Roland Hassel-deckare för 49kr" eller "20 illustrerade barnböcker för 99kr". Selma Lagerlögs samlade verk, Gustaf Frödings dikter eller varför inte tio av Slas bästa böcker skulle kunna bli det som gör att folk börjar köpa på sig Eböcker och byta ut sina bokhyllor mot läsplattan.

Även tidningsförlagen bör nog fundera på att göra samma sak. IDG tjänar idag inte en spänn på Computer Swedens samlade utgåvor från 2013. Låt folk köpa en årgång för 49kr. Samma gäller serietidningar, facktidskrifter, veckotidningar och liknande. Det finns mycket att läsa även om en del kommer kännas inaktuellt.

På köpet lär man folket att köpa de nya utgåvorna som man kan ta betydligt bättre betalt för. Sverige är ett ganska litet språkområde och skall man få fart på det här får man lov att krydda utbudet med ett rejält uttag från arkivet.

Joel
2014-04-02 15:04

Jag tror till skillnad mot för Parvelito att detta är helt rätt väg att gå. Flatrate-abonnemang i alla dess former har funnits i många år och varför inte kunna ha det på böcker.

Fördelen att "streama" jämfört med att köpa en bok är att priset från rättighetsinnehavaren blir mycket billigare. Det blir ju en helt annan grej än att kunna varje person ska kunna äga sina exemplar.

Jag har betalar för Spotify sedan dag ett och gör det gärna för motsvarigheten med en boktjänst.

Annons
Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Nya rekord trots prissättningsfel och strejker

Bättre än Black Friday och Cyber Monday kombinerat.

Annons
Annons
IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

300 personer påverkas.

Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Var tredje produkt är dyrare.

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

Fortsatt negativt dock.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Ger sig in i konkurrensen.

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Försäljningen ökade med 36 procent.

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder:

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder: "Snabb tillväxt"

"Finland var särskilt tillfredsställande".

Annons
Annons
TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

Ny anläggning ger resultat.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta