E-handel öppnar för gränslös vinförsäljning i Kanada

Nya regler gör det möjligt att sälja till exempel vin från en provins till en annan i Kanada.

Precis som Sverige och Norge har Kanada länge haft ett monopol för att sälja alkoholhaltiga drycker, även om det i Kanada har varit upp till varje provins att bestämma exakt hur monopolet skulle se ut. I British Columbia avreglerades dock monopolet förra året, så det numera är tillåtet för vissa mataffärer att sälja till exempel öl och vin.

Men precis som i Skandinavien ser e-handeln ut att bidra till en förändring av systemet även i Kanada. Enligt Radio Canada International ska det nu bli möjligt att e-handla vin över gränserna mellan provinserna Ontario, British Columbia och Quebec, något som Ontarios premiärminister Kathleen Wynne ska ha beskrivit som “den största förändringen sedan förbudstiden”.

Annons
Annons

"Har lossat druvornas bojor"

Via en ny nätbutik ska personer som bor i någon av de tre provinserna kunna ta del av samma utbud oavsett var de bo eller varifrån varorna skickas. Satsningen verkar ha varit efterlängtad i British Columbia, som alltså är en provins där avregleringen i övrigt har kommit längre än på andra håll.

- Vi har inte släppt druvorna helt fria, men den här förändringen har lossat deras bojor, ska Christy Clark, premiärminister i British Columbia ha kommenterat saken.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!