E-handel stod för den största konkursen

Dock få e-handlare som lägger ner verksamheten.

Kreditupplysningsföretagen UC och Creditsafe har idag släppts sina konkurrssiffror för årets första kvartal. UC rapporterar ett starkt kvartal för detaljhandeln och hänvisar till sina siffror som visar att antalet konkurser i branschen minskat med 23 procent jämfört med i fjol.

"Ett fåtal av Sveriges e-handelsbolag"

Speciellt stark går e-handeln där “endast ett fåtal” ansökt om konkurs.

Annons

- Med ökade försäljningsvolymer och omsättning inom detaljhandeln följer nu även en positiv utveckling av minskat antal konkurser. Konsumtionen ökade under januari och februari och e-handeln växer. Fakta som bekräftar trenden är att endast ett fåtal av Sveriges samtliga 12 000 e-handelsbolag har ansökt eller avslutat en konkurs under mars månad, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Även Creditsafe rapporterar en positiv utveckling. Enligt kreditupplysningsföretaget så minskade antalet konkurser, gällande alla typer av företag, med fyra procent under mars månad. Det ska vara den sjätte månaden i rad då antalet konkurser minskar.

- Det blev ett starkt första kvartal för Svenskt näringsliv. Konkurserna har minskat med sju procent under årets första månader, en utveckling som vi hoppas består hela året, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Den största konkursen var en e-handel

Creditsafe tittar inte specifikt på detaljhandeln men kan, trots en ökande e-handel, konstatera att den största konkursen under perioden faktiskt bestod av ett e-handelsföretag.

- Den största konkursen var Aitrops Event Jönköping, företaget som driver Team Sportias e-handel. Aitrops Event har 30 anställda och en omsättning på 127 miljoner enligt senaste bokslutet, skriver CreditSafe.

LÄS ÄVEN: Team Sportias e-handel i konkurs - nätbutiken stängd

Annons