E-handel utan e-handel – skippa leverans och köp där du är

"Få det hemskickat med nästa person som cyklar förbi".

I ett parkeringshus i Norrköping i slutet av mars lanserades “världens minsta obemannade butik”. I parkeringshuset placerades det ut en pall med jord som agerade butik, lager och utlämningsplats på en och samma gång. 

För att få med sig en påse jord hem skulle man ta en påse från pallen, skanna en QR-kod med mobiltelefonen för att ta sig till en e-handel där kunden välja att betala med antingen Swish eller Klarna. Pallen i fråga var även tekniskt uppgraderad med sensorer och sändare för att hålla koll på hur många säckar som fanns kvar. 

Annons

LÄS ÄVEN: Bättre än e-handel: "Världens minsta obemannade butik"

I det projektet var flera aktörer inblandade, och likaså är det i dagens uppföljarnyhet. Två företag, LogTrade och Ifdef, har inlett ett samarbete som ska resultera i att vilken plats som helst kommer att kunna förvandlas till en transaktionsyta.

- Nu kan du i praktiken ställa ut din produkt på gatan, så kan kunden gå förbi och köpa den genom att fota den, säger Fredrik Svedberg, vd på LogTrade, i ett pressmeddelande.

Praktiskt taget kommer man att kunna sälja en vara utan att ha en hemsida. Fredrik menar att målet med det nya konceptet är att utveckla ett så kallat "klick-on-the-go", vilket betyder att man skippar checkout-steget helt så att kunden bara kan betala med ett klick.

- För kunden kommer det att vara jätteenkelt. I första versionen fotar man av QR-koden, betalar med Swish och får ett digitalt kvitto, säger Thorir Gudlaugsson, vd på Ifdef.

Och Fredrik förtydligar: 

- I princip betyder det här att du kan lägga din produkt var som helst och så kan någon gå förbi och köpa det, eller be att få det hemskickat med till exempel nästa person som cyklar förbi.

Den första versionen av detta koncept planeras bli klar i slutet på maj.

Annons

Annons