E-handeln drabbad av extremt väder: ”Tänker på säkerheten”

Kyla, snö och risk för översvämning.

Den senaste veckan har kylan haft Sverige i ett riktigt järngrepp och på flera håll har det rapporterats om kaos i spåret av snön. Det på sina håll extrema vädret är dock inte unikt för Skandinavien - även Storbritannien ska ha drabbats.

Smältande snö ställer till det

Nu står det klart att den brittiska kylan har slagit till även mot landets e-handlare, som har fått stå ut med försenade leveranser på flera håll. Även om vädret har förbättrats något, förväntar sig Royal Mail att fraktproblemen kvarstår i någon dag till.

Annons

- Extremt kalla temperaturer och isiga förhållanden fortsätter att påverka många delar av UK, även om förhållandena är på väg att förbättras på en del håll. Samtidigt finns det en risk för översvämning på grund av smältande snö i andra delar av landet, skriver Royal Mail i ett uttalande, enligt nyhetssajten Tamebay.

"Kan vara lastbilar som fastnar"

Royal Mail lovar dock att upphämtning och leverans av paket kommer att fortsätta så snart "det är säkert att göra det".

Ehandel.se tog kontakt med PostNord för att få information om hur det svenska vädret har påverkat e-handelsleveranserna. Beskedet är att snön och kylan har ställt till det en del även här.

- När det snöar och blåser så det blir svårt att komma fram i trafiken får också vi svårt att komma fram. Det kan vara lantbrevbärare som inte kommer fram för att snöröjningen inte hinner med på de mindre vägarna, eller lastbilar som fastnar i köer på grund av snöhinder eller olyckor, skriver Maria Ibsén, presskontakt på PostNord, i ett mejl till Ehandel.se.

Problem på ostkusten och i Skåne

Hon tillägger dock att det brukar vara lättare att leverera paket till ombud än brev till privatpersoner. Detta eftersom snöröjningen oftast fungerar bättre i städer och samhällen än på landsbygden.

- I förra veckan snöade och blåste det på många ställen i landet, särskilt utmed ostkusten och i Skåne. Det besvärliga väglaget ledde till förseningar i distributionen, av ovan nämnda anledningar. Brevbärare och chaufförer jobbar så mycket de kan för att störningarna ska bli så små som möjligt, men de måste också tänka på sin säkerhet, avslutar Maria Ibsén.

Annons