E-handeln ett kryphål för kärnvapenindustrin

Kinensiska Alibaba är ett av världens största e-handelsföretag, och för den köpsugne går det att få tag i nästan vad som helst. Något som även verkar gälla för de som går i tankarna på att bygga ett massförstörelsevapen.

Tack vare e-handeln kan man som kund få tag i det mesta man är intresserad av. Men det har också sina avigsidor. Något som vi nyligen såg när det gäller den syntetiska drogen spice som just nu ökar i Sverige.

Nu varnar forskare även för att e-handeln kan användas för att kringgå sanktioner mot massförstörelsevapen. Som ett exempel lyfter man fram kinesiska Alibaba vars marknadsplatser kopplar samman säljare med köpare, men även företag och underleverantörer.

Annons

På Alibaba hittade forskarna leverantörer som erbjöd kolfiber, aluminium och stål av tillräckligt hög kvalitet för att materialen skulle kunna användas för att bygga centrifuger för anrikning av uran.

Kräver kontroller

Produkter som dessa omgärdas normalt av dussintals kontrollmekanismer från olika organisationer och myndigheter. Men tydligen ska Alibaba som mäklare mellan säljare och köpare inte omfattas av samma regler som ett företag som säljer produkterna direkt.

Nu kräver forskarna att Alibaba kontrollerar anbud och förfrågningar efter varor som omfattas av de internationella reglerna. Man vill också att e-handelstjänsterna överväger att blockera handel med varor som har få tillämpningar utanför kärnvapenindustrin.

 

Källa: Ny Teknik
Foto: CC BY-SA 3.0

Annons