E-handeln pressar priserna på apoteksmarknaden

Läkemedel är billigare på nätet än i butik, det visar en ny undersökning från HUI research. När man tittade närmare på prisskillnaderna på apoteksmarknaden hade näthandeln det lägsta priset på 50 av 51 undersökta receptfria läkemedel.

HUI Research har, på uppdrag av Apotea AB, kartlagt prisspridningen på 51 receptfria läkemedel i apotekshandeln. Undersökningen visar att det finns en stor prisspridning mellan identiska receptfria läkemedel.

I genomsnitt är skillnaden 18 procent mellan högsta och lägsta pris för ett identiskt receptfritt läkemedel när man ser på hela apoteksmarknaden, det vill säga både butikshandel och näthandel.

Annons

– Idag är det svårt för konsumenten att skaffa sig en uppfattning om ett enskilt läkemedel är dyrt eller billigt. Jag är övertygad om att konsumenternas prismedvetenhet ökar när apoteksbranschen i allt större utsträckning flyttar ut på nätet och prissättningen blir transparent, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Billigare på nätet

Undersökningen visar samtidigt att det är näthandeln som pressar priserna på apoteksmarknaden. Den renodlade näthandeln hade det lägsta priset på 50 av 51 undersökta receptfria läkemedel. Extremfallet visar att priset på apoteksmarknaden varierar från 169 till 249 kronor, alltså en prisskillnad på 80 kronor alternativt 44 procent.

Mellan olika fysiska butiker är prisspridningen betydligt mindre än den mellan butiks- och näthandeln. Ser man enbart på prisspridningen i butikshandeln är skillnaden i genomsnitt 5 kronor, alternativt 7 procent.

Källa: Press

Annons