E-handeln trotsar Brexit med stark tillväxt

Brittisk e-handel visar stark tillväxt före och efter omröstningen.

Den omtumlande Brexit-omröstningen ser inte ut att ha påverkat brittisk e-handel. Det finns i alla fall inga tecken på avmattning i juni.

- Även om index visar en stark utveckling under juni är det för tidigt att säga om Brexit-omröstning kommer att ha någon långsiktig effekt på den brittiska e-handeln, säger Tina Spooner, kommunikationschef på IMRG.

Annons
Annons

En specifik studie utförd av den brittiska branschorganisationen IMRG kring Brexit visade på en liten effekt i direkt anslutning till omröstningen.

- En undersökning av återförsäljare visade att cirka två tredjedelar av e-handlare såg en nedgång i försäljningen i några dagar efter EU-omröstningen. Men de flesta rapporterade att försäljningen återhämtade sig till normala nivåer igen efteråt.

Enligt IMRG ska den brittiska e-handeln växt i det stora hela med 17 procent under juni 2016.

"Konsumenternas förtroende minskar"

Storbritannien hade en lite slö start på året men i maj såg man sin starkaste tillväxt på 11 månader. De goda nyheterna fortsätter alltså i juni då man ser en stark ökning trots Brexit.

- Det är allmänt känt att konsumenternas förtroende minskar. Detta är något som hörs från återförsäljare i en mängd olika kategorier. Därför är det kul att se att både i upptakten till folkomröstningen och omedelbart efter förblev e-handelns försäljningstillväxt stark, säger Bhavesh Unadkat, konsult på Capgemeni som hjälpt till med rapporten.

IMRG är dock noga med att poängtera att det ännu är för tidigt att ropa hej. Brittisk e-handel är inte över Brexit ännu.

- Dessa siffror kan uppenbarligen inte kapsla in hela Brexits utfall och den fulla effekten av folkomröstningen är något som vi inte kommer att kunna helt analysera på ett antal månader.

LÄS ÄVEN:
Amazon backar inte för Brexit - anställer 1 000 till i UK
Brexit - "Negativt för hela Europas e-handelssektor"
Brexit: "Nytt avtal kommer att vara ett hinder för e-handeln"
Ogvall: "Skräckscenariot är att det blir som med Norge"

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!