E-handelsblockad ska hejda köpfest med fallande valuta

Järnridån verkar ha återvänt till Östeuropa, den här gången på nätet. I helgen blockerade vitryska myndigheter ett dussintal e-handlare och en handfull nyhetsmedier. Det i ett försök att hindra allmänheten från att rädda sina besparingar när landets valuta dras ner av den ryska rubeln.

Det är inte bara i Ryssland som den fallande rubeln ställer till problem för e-handlare. Men medan Apple frivilligt stängde ner sin ryska sajt för se över sin prissättning, är det inte nätbutikerna själva som gjort något liknande i grannlandet.

Istället är det vitryska myndigheter som blockerat nätbutiker i ett försök att hindra allmänheten från att rädda vad som räddas kan av sina likvida medel genom att handla på nätet. Det då den vitryska rubeln följt efter den ryska i fallet.

Annons

Totalt rör det sig om 13 e-handelssajter som stängts ner i helgen, och vissa verkar fortfarande ligga nere. Handelsministeriet hävdar att det beror på att de sajterna inte följt vitryska handels- och konsumentskyddslagar, som bland att tvingar dem att endast visa priser i vitryska rubel.

Nyhetsmedier ligger nere

Den ryska och den vitryska rubeln har förlorat nästan halva sitt värde på ett år. Det har gjort att många ryssar vallfärdat ut på nätet för att göra sig av med sina rubel och ”investera” dem i bland annat teknik. Nu vill alltså vitryska myndigheter förhindra att samma sak händer i Vitryssland.

Men det är inte bara e-handlarna som drabbats av blockaderna. Även en handfull oberoende nyhetsmedier stängdes ner.

– Det råder inget tvivel om att ett beslut om blockering av ip-adresser endast kan tas av myndigheterna, eftersom det är så i Vitryssland att staten har monopol på utfärdande av ip-adresser, skriver nyhetssajten Belapan i ett uttalande.



Källor: The Guardian, DN
Bild: Funnybony

Annons