E-handelsjätte öppnar obemannat sorteringslager

JD.com öppnar personallöst lager som första steget i sitt nya "intelligenta logistiksystem".

Den kinesiska e-handelsgiganten JD.com har lanserat vad som uppges vara världens första sorteringscenter helt utan människor. Centret, som ligger i Kunshan i Kina, ska enligt JD hantera hela sorteringsprocessen i egen regi, från att plocka rätt paket till att att lasta ombord dem på en lastbil. Det rapporterar China Daily.

JD ska enligt uppgift ha för avsikt att bygga ett “intelligent logistiksystem” och det nyöppnade sorteringslagret ska vara det första steget av flera i det nya logistikupplägget. Och det handlar inte bara om att lagret är automatiserat - enligt JD ska deras lager vara betydligt smartare än vad vi är vana vid från “traditionella automatiserade lager”. Det framkommer dock inte så mycket mer om lagret i China Dailys artikel.

Annons

Kan sortera 9 000 paket i timmen

Varje timme kan omkring 9 000 paket sorteras med det nya systemet, som dessutom ska använda sig av obemannade fordon för att lasta och att lasta av paket.

För att ta upp kampen med konkurrenten Alibaba ska JD under det senaste året ha gjort flera storsatsningar på logistiken. Bland annat har drönarleveranser ägt rum i olika delar av Kina och företaget uppges ha planer på att bygga 150 drönarstationer runt om i den kinesiska provinsen Sichuan.

Annons