E-handelsjätte vill ha drönare i butikerna

Ska hämta varorna åt kunderna.

För den som är trött på att leta efter varor i affärerna kan e-handelsgiganten Walmart nu vara en lösning på spåren. En färsk patentansökan visar att företaget ämnar att införa luftburna drönare som flyger omkring i butikerna och hämtar varor åt kunderna som de inte orkar leta rätt på själva.

Ska flyga ovanför hyllorna

Några problem med säkerheten blir det inte heller, enligt Walmart. Enligt patentansökan ska de flygande robotarna inte flyga runt i öppna luften hur som helst.

Annons

Istället ska en sensor och en inbyggd 3D-karta användas för att säkerställa att drönarna endast rör sig inom sitt förprogrammerade område, vilket till exempel innebär att de kan ställas in på att undvika större gångvägar mellan olika produkthyllor. En annan påtänkt lösning är att låta drönarna flyga ovanför hyllorna istället för mellan dem.

Har patent på självkörande kundvagnar

Om visionen om butiksdrönarna faktiskt blir verklighet återstår att se, men att Walmart just nu har stort fokus på olika automatiseringslösningar råder det knappast någon tvekan om. Förra året beviljades företaget exempelvis ett patent för självkörande kundvagnar.

Walmart började som en vanlig detaljhandlare, men har på senare år kommit att utmana Amazon på e-handelsmarknaden.

Annons