E-handelsjätten omsatte 475 miljarder – på ett kvartal

Ökade med 38 procent.

Såhär i början av året passar förstås företag efter företag på att släppa sina bokslut. Nu har turen kommit till Amazon att berätta hur försäljningen gick under det fjärde kvartalet, och därmed blir även omsättningen för helåret känd.

Och det är i vanlig ordning en stark utveckling som visas upp. Under det fjärde kvartalet, som inom handeln ofta utgör årets starkaste, drog Amazon in 60,5 miljarder dollar, eller 475 miljarder svenska kronor, vilket är en ökning på 38 procent jämfört med förra året.

Annons

Alexa drog upp siffrorna

För 2017 som helhet kom Amazons försäljning upp i knappt 178 miljarder dollar, eller 1 400 miljarder svenska kronor, vilket i sin tur var en ökning på 31 procent från året innan. Och även på resultatsidan visar jätten från USA förbättrade siffror, vilket bland annat härleds till stark försäljning av Amazons digitala assistent Alexa.

- Vi hade väldigt starka förhoppningar på Alexa inför 2017, men vi har med råge överträffat dem, säger Amazons vd Jeff Bezos i ett pressmeddelande.

Ska öka med ca 40 procent under Q1

Som höjdpunkter från året som gått lyfter Amazon i sin rapport upp att över fem miljarder varor ska ha skickats med förmånsklubben Prime under 2017.

Under det första kvartalet 2018 förväntar sig Amazon att komma upp i en försäljning på mellan 47 och 50 miljarder dollar. Det innebär att januari till mars alltså inte kommer att bli lika starka månader som oktober till december, men att ökningen ändå förväntas hamna på mellan 34 och 42 procent jämfört med det första kvartalet 2017.

Annons