E-handelsjätten stäms efter att ha sålt farliga solglasögon

Kunder fick synsvårigheter.

Den 21 augusti i år tog “The Great American Eclipse” plats över hela den amerikanska kontinenten, från kust till kust. En solförmörkelse som sades kunna bli en av de mest beskådade i historien med tanke på hur många som kunde se den, eller enkelt kunde ta sig till området där månen täckte hela solen, så kallad total solförmörkelse.

För att beskåda en solförmörkelse så behöver man givetvis ett par solglasögon och inte av den vanliga sorten utan mycket kraftfullare sådana, också ibland kallade svetsglasögon.

Annons

Stor återkallning dagarna innan

I USA fick givetvis e-handelsjätten Amazon stå för försäljningen av en hel del av dessa “Eclipse Glasses” som de kallas. Inte helt oväntat, eftersom Amazon är en marknadsplats, så dök det upp en del oseriösa produkter. Faktum är att Amazon tio dagar innan solförmörkelsen gjorde en stor och uppmärksammad återkallelse av vissa av dessa solförmörkelseglasögon.

- Säkerhet är en av våra högsta prioriteringar. Vi har utav stor försiktighet proaktivt kontaktat kunderna och återkallat solglasögon som inte överensstämmer med industristandard. Vi vill att kunderna ska känna sig trygga när de köper på Amazon.com och solglasögon som säljs på Amazon.com måste följa relevant ISO-standard, sade företaget i ett uttalande den 14 augusti.

Exakt hur många solförmörkelseglasögon som inte varit säkra att använda framgår inte, men nu kommer nästa del i historien. Reuters meddelar nämligen idag att ett par i USA har stämt Amazon då de fått allvarliga ögonproblem efter att de använt Eclipse Glasses köpta på Amazon.com.

Vill hitta fler drabbade kunder

Paret i fråga ska ha köpt ett trepack glasögon i början av månaden som de sedan använde under solförmörkelsen den 21 augusti. Efter att ha använt glasögonen ska de senare under dagen ha fått huvudvärk och rinnande ögon. Efterföljande dagar fortsatte symtomen med suddig och begränsad syn.

Enligt stämningen så ska paret i fråga inte ha fått något av de återkallningsmail som Amazon skickat ut veckan innan solförmörkelsen. Paret letar nu efter andra kunder som inte heller fått varningsmailen och också lidit av synsvårigheter efter användandet, kunder som paret hoppas kunna representera i sitt case mot e-handelsjätten.

Annons