E-handelsjätten tar nästan all tillväxt

Det kan finnas anledning att vara orolig.

De som tjatar om att Amazon är på väg in i Sverige och att vi bör vara oroliga får mer vatten på sin kvarn efter rea-helgen som varit.

Enligt Internet Retailers analys så var Amazon den aktör som tog allra mest av årets trafikökning bland e-handlare i USA. Det är alltså inte någon jämn fördelning i den ökning som sker i slutet av november månad.

Annons

Amazon har ett så pass hårt grepp om e-handelsmarknaden i USA att man enligt Internet Retailers analys tog nära 58 procent av all trafikökning.

75 procent av den mobila tillväxten

Nätjätten ska ha fått över 100 miljoner extra besök jämfört med i fjol. På andra plats kommer detaljhandelsjätten BestBuy vars e-handel ska ha fått nära 11 miljoner extra besök. Tvåan har alltså en trafikökning som är ungefär en tiondel av Amazons.

Flera stora detaljhandlare ska även fått se sin online-trafik minska jämfört med förra året. Exempelvis K-Mart, Gap, Old Navy och Gilt Groupe.

"Gapet mellan Amazon och resten av de stora högstidsfokuserade e-handlarna är ännu större när det gäller mobiltrafik. Amazon fick 47 miljoner fler mobila besök detta år och står för mer än 75 procent av all ökning hos de 100 e-handlare som undersökts av Internet Retailer."

Då ska man inte ha räknat in mobila besök via appar, ett område som dock Amazon också förväntas dominera.

37 procent av all e-handel

Trafik är förstås inte lika med försäljning. Siffrorna visar dock på att Amazon blir avsevärt starkare på bekostnad av andra e-handlare. Sedan tidigare vet vi även att Amazon i USA ses lite som en sökmotor för produkter. Konsumenterna vänder sig till Amazon hellre än att de går till Google när det kommer till produktsökningar.

Internet Retailer som har bra koll på den amerikanska marknaden har även gjort en uppskattning på Amazons totala försäljning som man räknar med låg runt 5 miljarder dollar över helgen som varit. I en konservativ uppskattning räknar man med att Amazon stod för 37 procent av all e-handel i landet mellan den 24 och den 28 november.

LÄS ÄVEN: Amazon inför fri frakt till Sverige

Annons

Annons