E-handelskunder föredrar Windows och Android

Men i Sverige är det iOS som gäller bland de mobila shopparna.

De flesta européer som näthandlar använder operativsystemet Windows i sina datorer och Android i mobilen. Det visar en ny undersökning från ShopAlike.

80 miljoner har studerats

Enligt företaget har närmare 80 miljoner nätkunder undersökts och ShopAlike menar att siffrorna därför talar för sig själva.

Annons

Enligt undersökningen så är Windows överlägset störst bland dem som handlar via desktop och användas av drygt 85 procent av dem som e-handlar. Merparten av desktopanvändarna som inte använder Windows har istället Mac OS, närmare bestämt 12,7 procent. Endast 1,3 procent av dem som handlar via desktop använder Linux och 0,15 procent kör med Chrome OS, enligt undersökningen.

99% har Android eller iOS i telefonen

Liknande ser det ut för dem som näthandlar i mobilen. Medan drygt 57 procent föredrar Android-telefoner har drygt 42 procent valt Iphone och operativsystemet iOS. Endast 0,67 procent har en Windows Phone och 0,1 procent använder Linux i telefonen. 

ShopAlike konstaterar att siffrorna egentligen inte är så anmärkningsvärda. När det gäller datorer så har Windows över 1 miljard sådana utplacerade världen över. Antalet aktiva Mac-användare ska i april i år ha uppgått till endast en tiondel av detta, 100 miljoner.

Svenskarna väljer iOS

Samtidigt konstaterar undersökningen att Google Chrome är den populäraste webbläsaren och användes av drygt 50 procent av de e-handlande kunderna. Därefter kommer Firefox med 23,5 procent, Internet Explorer med 15,5 procent och Safari som användes av 7,7 procent av nätkunderna. 

Regionala skillnader finns dock också och i Sverige är det exempelvis betydligt fler mobilshoppare som använder iOS än Android (70,7 respektive 29,1 procent).

Annons