E-handelslager säljs billigt i skuggan av Brexit

Men fastighetsägare på attraktiva adresser ställer krav på butiksfokuserade kedjor för att möta konkurrensen från e-handeln.

När det stod klart att britterna i juni förra året röstat för att lämna EU, fick det omedelbara effekter på den engelska fastighetsbranschen. Ett antal pågående fastighetsaffärer hade nämligen skrivit in som villkor i köpeavtalen att det hela hängde på att landet blev kvar i unionen. När så sedan inte visade sig bli fallet, frös affärerna inne och många fastigheter stod plötsligt tomma.

Sänkt pund lockar investerare

I slutet av förra året hände dock någonting. I kölvattnet av Brexit hade pundet sjunkit så kraftigt i värde att många fastigheter plötsligt blivit ovanligt billiga, säger analysföretaget Datschas analyschef Lesley Males till DN. 

Annons

Idag har pundet sjunkit med totalt 20 procent sedan omröstningen, jämfört med euron och den amerikanska dollarn och nu uppges utländska investerare stå för hela 80 procent av köpen i Storbritannien under de första sex månaderna 2017. 

Fysiska kedjor tappar till e-handeln

Allra hetast är fastigheter i London och samtidigt som de förhållandevis låga priserna nu lockar utländska aktörer, pågår också en strukturomvandling av marknaden. Det är i sin tur ett resultat av den ökande e-handeln.

Efterfrågan på industrifastigheter som kan användas som lagerlokaler ökar således, samtidigt som villkoren för stadsbaserade fysiska butiker blir allt tuffare. Enligt Datcha lägger nu många butiksfokuserade kedjor om sina planer och företag som enligt dem tidigare planerade att öppna uppemot 300 butiker runt om i Storbritannien, ska nu ha sänkt det planerade antalet till 50.

- Varuhus som House of Fraser, Debenhams och John Lewis tappar till e-handeln. Och det är svårt att se att till exempel Marks & Spencer fortsatt har två varuhus på Oxford street, säger Lesley Males till DN.

Kravet: Allt får inte säljas på nätet

Och konkurrensen från e-handeln har nu även fått vissa fastighetsägare att reagera. Idag finns exempel på fastigheter på attraktiva Regent street i London, där ägarna kräver av sina hyresgäster att en viss andel av sortimentet bara ska finnas i den fysiska butiken. Syftet är förstås att locka kunder till butiken och på så sätt säkerställa att hyresgästen kan betala för sig. Detta då de vanligen mycket höga hyrorna i centrala London inte har följt samma prisnedgång som de lediga industrifastigheterna i stadens utkanter.

Annons