E-handelsmarknaden som växer snabbast i Europa

Ska växa 16 procent årligen.

Enligt årets globala betalningstrends-rapport från J.P. Morgan fortsätter e-handeln att växa i Europa, men tillväxten saktar in på de mer mogna e-handelsmarknaderna som Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Samtidigt har andra länder börjat att öka farten.

Den svenska e-handelsmarknaden värderas till 12 miljarder euro, och fram till 2021 ska marknaden växa med 9 procent årligen enligt rapporten. 

Annons

Tjeckien är dock det land som anges växa snabbast i Europa. E-handelsmarknaden är värd 4,4 miljarder euro och spås, enligt rapporten, att växa 16 procent årligen fram till 2021.

Över 40 000 nätbutiker

Landet har flest antal onlinebutiker per person i Europa. Under 2017 ökade antalet nätbutiker med 3 900 och summerades till 40 100. 54 procent av alla e-handelstransaktioner, som motsvarar 2,4 miljarder euro i försäljning, görs via mobilen i Tjeckien. 

Det är de inhemska sajterna som är de mest populära hos de tjeckiska online-shopparna, endast 15 procent har köpt en vara från en utländsk sajt. Men det kan ha en förklaring eftersom nätkunderna i landet är krävande när det kommer till leveranser. Tre av frya tjeckier förväntar sig leverans på samma dag när de handlar online.

Samtidigt befinner sig landet i en uppförsbacke. Den tjeckiska marknaden står för höga nivåer av kontantanvändning, vilket försvårar moderniseringen av betalningslösningarna. Vid leveranser är det exempelvis mest vanligt att kunder betalar för sitt paket med kontanter, hela 45 procent av alla e-handelstransaktioner använder detta betalsätt. 

Italien och Spanien 

Strax efter Tjeckien tar den italienska e-handelsmarknaden plats och värderas till 21,2 miljarder euro. Fram till 2021 förväntas landet växa med 14 procent varje år. 

Tredje plats, med en halv procent skillnad från Italien, tar den spanska e-handelsmarknaden. Spanien ska växa med 13,5 procent årligen fram till 2021, och idag är e-handelsmarknaden värd 30,4 miljarder euro. 

Annons