E-handelstjänsten som dragit in en halv miljard till välgörenhet

Kommer nu till Europa.

Vi skrev nyligen om tjänsten Robin Good som ska göra det möjligt att bidra till välgörenhet när man shoppar i svenska nätbutiker. Konceptet är dock långt ifrån nytt och Amazon har haft en liknande tjänst igång i USA sedan fyra år tillbaka.

LÄS ÄVEN: Ny välgörande tjänst utnyttjar nätbutikens affiliate-program

Annons

Via tjänsten, som har namnet AmazonSmile, så kan man shoppa som vanligt via Amazon med skillnaden att 0,5 procent av köpesumman doneras till en välgörenhetsorganisation som kunden har valt.

Hur har det gått sedan lanseringen, undrar du kanske? När Amazon idag tar tjänsten utanför USA och in i Storbritannien så delger företaget att Smile har dragit in över 62 miljoner dollar, runt 520 miljoner kronor, till olika välgörenhetsorganisationer.

230 000 välgörenhetsorganisationer

Nu öppnas tjänsten alltså även upp i Storbritannien och miljoner nya kunder sägs därmed kunna göra gott samtidigt som de e-handlar. AmazonSmile erbjuder samma utbud och samma priser som vanliga Amazon, men är alltså ett litet välgörenhetslager ovanpå den vanliga e-handelsupplevelsen. Adressen för att shoppa med bättre samvete är smile.amazon.co.uk.

- Vi erbjuder ett enkelt sätt för kunderna att stödja välgörande ändamål inför den mest hektiskta shoppingperioden under året. Över tid hoppas vi kunna se en liknande framgång som i USA där över 62 miljoner dollar har donerats till över 230 000 olika välgörenhetsorganisationer, säger Doug Gurr, landschef i UK för Amazon.

Från start finns det ett tiotal välgörenhetsorganisationer att donera pengar till men i början av nästa år så ska alla registrerade organisationer i Storbritannien kunna vara med.

Annons