E-handlare anklagas för barnröst i vuxenreklam – frias av RO

"Låter som en väldigt ung flicka".

Att sälja sexleksaker på nätet är inte helt okomplicerat - åtminstone när det kommer till att göra reklam för sitt företag. Nu har nämligen nätbutiken Vuxen.se råkat ut för en anmälan till Reklamombudsmannen, RO, och det bara ett par månader efter att e-handlaren fick ta emot sin senaste fällning.

LÄS ÄVEN: E-handlaren Vuxen.se fälls för könsdiskrimenerande reklam

Annons

"Känns kränkande och olustigt"

Den här gången är det inte en bild som har ställt till det för Vuxen.se, utan snarare ett ljud. Personen som ligger bakom den nya anmälan tycker nämligen att speakerrösten i en radioreklam från e-handelsföretaget låter som att den hör till ett barn.

- Enligt anmälaren låter det som det är en väldigt ung flicka som sjunger, inte en vuxen kvinna. Anmälaren har reagerat på att hon sjunger "det du gör med mig får mig att känna mig vuxen". Anmälaren undrar om hon inte redan är en vuxen kvinna. Det känns kränkande och olustigt, återger RO anmälarens ståndpunkt.

Att marknadsföra sexleksaker med en - enligt vissa - för barnslig röst, är något som även konkurrenten Mshop.nu har haft svårigheter med. Bolaget anmäldes förra året till RO i samma ärende. Den gången rörde det sig om ett försök till humor, och Mshop friades.

LÄS ÄVEN: Mshop frias: Barnröst i vuxenreklam inte stötande

"Går inte att slå fast att hon är ett barn"

Och även i fallet med Vuxen.se går RO på e-handlarens linje. Reklamombudsmannens Opinionsnämnd konstaterar bland annat att namnet Vuxen.se tydliggör att reklamen anspelar på detta namn.

- Vidare finner nämnden att rösten i reklamen visserligen förefaller tillhöra en ung kvinna, men att det inte går att slå fast att hon är ett barn, konstaterar RO.

Vuxen.se, eller Purefun Group AB som annonsören egentligen heter, har erbjudits möjlighet att yttra sig till RO, man valt att inte göra det.

Annons
Annons