E-handlare betalar vinhandlares böter och rättegång

I onsdags föll dömen från Stockholms tingsrätt, där Peder Molin döms för olovlig försäljning av alkohol via sin e-handel Handlavin.se. E-handlare och andra entreprenörer sitter dock inte tyst och tittar på.

Historien börjar 2009, Peder driver Handlavin.se för en österrikisk vinhandlare som vill sälja sina viner på den svenska marknaden. De lyckas dock inte få upp volymer nog för att känna att det är värt att fortsätta driva den. Peder får ansvaret att avveckla verksamheten och ringer Skatteverket i detta ärende. De poängterar för honom ”du vet att du kan driva detta med ett svenskt bolag va?”. Peder får överta verksamhetem från österrikarna och köra vidare på egen hand.

Alkoholförsäljning är förknippat med en hel del restriktioner i Sverige och det är också därför Peder fyra år senare kommer att dömas för brott mot alkohollagen.

Annons

Peder litar på Skatteverket

Peder registrerar sig för alkoholskatt hos Skatteverket baserat på deras uppmaning, det han inte vet är att Skatteverket inte bryr sig om själva handlingen att sälja alkohol, endast om att man betalar sin alkoholskatt. Samtidigt som registreringen för alkoholskatt sker, lämnas också besked till Statens Folkhälsoinstitut om att Peders svenska bolag är registrerat för alkoholförsäljning på distans, men det ska dröja fyra år tills de reagerar.

Majoriteten av svenska aktörer som säljer vin på nätet genomför själva transaktionen med kunden via sin utländska filial eller bolag, ofta baserad i Danmark, Estland eller liknande land där reglerna kring alkoholförsäljning är mindre restriktiva. Det är dock en ren pappersexercis som inte förändrar något i teorin, men i praktiken gör det stor skillnad.

”Jag tänkte aldrig på att jag hade ett annat upplägg, såhär i efterhand kunde jag också gjort så, men jag litade på vad Skatteverket sa till mig” säger Peder.

I mars 2014 gör polisen en husrannsakan hos Peder och konfiskerar vin, som ägs av hans kunder. Kort därefter dimpar åtalet ned och nu börjar en 15 månader lång kamp i rätten. En kamp som tar all Peders energi och även tär hårt på honom ekonomiskt.

Anledningen bakom husrannsakan är en polisanmälan från IOGT-NTO enligt Peder. Han ansåg även att det fanns mycket som tydde på att detta var ett samarbete mellan Systembolaget och nykterhetsrörelsen, vilket ledde till debatt kring vilken roll ett statligt bolag ska ha kring att försvara sitt monopol.

I onsdags kom så domslutet, 100.000 i företagsbot, 15.000 i advokatkostnader samt 200 dagsböter á 50 kr. Samt så destrueras hans kunders betalda ordrar, vilket gör att han även står i skuld till dem.

Samma dag börjar diskussioner på twitter föras om att något borde göras, att det är orättvist att staten går på en liten handlare för att man vill ha en prejudicerande dom och vet att han kommer ha svårt att skydda sig som de stora.

Annons

En insamling startas på twitter, initierad av entreprenörer inom webb och e-handel. Den tar fart och många namnkunniga e-handlare skänker en slant för att betala Peders böter, som han inte kan betala själv i dagsläget.

Ett ljus i tunneln

Peder blir överraskad av gensvaret och får ny energi och ljusare bild av framtiden.

”Det känns fantastiskt, jag vill inte tigga pengar, men att några startar detta frivilligt för att hjälpa mig är ett enormt stöd för mig och min familj.”

Insamlingen drar in lite över 3000 euro första dygnet, och utöver den startar en anonym e-handelsaktör även en tjänst där man kan köpa konsulttimmar inom e-handel av Peder för att man ska kunna stötta honom även som företagare där det köps timmar för 15.000 kronor.

Bara efter ett dygn är alltså nästan hälften av böterna insamlade, då får Peder ett mail från en person som också önskar vara anonym. Han säger att han vill dra sitt strå till stacken och erbjuder sig att rakt av betala hela advokatkostnaden för Peder. Totalt har över 100 personer och företag i skrivande stund ställt upp för Peder.

”Jag blev mållös. Det gör mig glad att se hur fantastiskt godhjärtade människor är.”

Lämnar inte entreprenörskapet

Varför riktades då detta åtalet mot Peder, han själv gissar på att det handlar om att få en prejudicerande dom, men att det inte kommer påverka nämnvärt då man ändå inte kan komma åt de stora aktörerna som jobbar med filialförsäljning.

”Jag har inte bestämt mig om jag ska överklaga, just nu låter det åt att jag inte gör det. Hade jag varit yngre och haft mer energi så hade det talat för. Det är en principsak, men just nu är familjen viktigare än principer.”

Peder tycker ändå att det var skönt att få domen i sin hand, det tog bort pressen även om utfallet i princip var ett av de värsta tänkbara utfallen så slipper han nu gå i ovisshet längre. Han ser optimistiskt på framtiden och säger:

”Jag kommer inte lämna entreprenörskapet, men just nu fokusera på mitt yrke inom tv-branschen, en sak är säker och det är att jag i alla fall sålt min sista flaska vin.”

Annons