E-handlare demonstrerar när nätneutraliteten hotas

Den 12 juli går larmet.

Efter att Donald Trump tog makten i USA så har det hänt en hel del saker. En mindre uppmärksammad nyhet, i det globala nyhetflödet, är förmodligen det faktum att Donald Trump utsett en ny chef för den amerikanska telekommyndigheten FCC.

Ajit Pai är ny chef för den federala telekommyndigheten som ska överse marknaden för bland annat television, tele och mobilnät. Pai har varit ganska tydlig med vad hans mål som chef över myndigheten är. Han vill med alla möjliga medel rulla tillbaka de nätneutralitets-regler som infördes 2015 och som skulle säkra ett fritt Internet utan några gräddfiler för vissa tjänster eller bolag.

Annons

Vad vi förstår är det nya förslaget att i stället för att ha lagar och regler kring detta så ska telekombolagen helt enkelt lova att de ska sköta sig, i stället för att vara tvingade till det. En friare marknad för telekom - och då speciellt Internet - sägs bland annat öka investeringslusten bland dessa bolag. Investeringarna i landets bredband sägs ha gått ner med 2-3 procent sedan reglerna för ett öppet Internet infördes.

"FCC vill förstöra nätneutraliteten"

Nu har flera stora bolag som exempelvis Amazon, Etsy, Kickstarter och Vimeo, gått samman för att hålla en gemensam protestdag på Internet. Den 12 juli ska det hela äga rum och många fler Internet-jättar har redan gått med i aktionen, som hamnat under sajten Battleforthenet.com.

- FCC vill förstöra nätneutraliteten och ge stora telekomföretag kontroll över vad vi ser och gör online. Om de får som de vill, kommer de tillåta utbredd hastighetstrypning, blockering, censur och extra avgifter. Den 12 juli kommer Internet att samlas för att stoppa dem, skriver initiativtagarna som består av organisationerna Fight tor the Future, Free Press och Demand Progress.

När FCC förra gången bjöd in allmänheten till att kommentera de öppna Internet-reglerna så fick de in över 4 miljoner kommentarer. Denna gång ska siffran redan vara uppe i över 5 miljoner.

"Samlas för att ljuda larmet"

Om Ajit Pai kommer att lyckas med att rulla tillbaka reglerna till de som fanns innan 2015 återstår att se. Den 12 juli kommer det, i alla fall i USA, att demonstreras brett på Internet emot hans försök.

- Webbsidor, Internetanvändare och nätforum kommer att samlas för att ljuda larmet om FCC:s attack på nätneutraliteten. Vi tillhandahåller verktyg för att göra det superenkelt för anhängare eller besökare att vidta åtgärder, skriver initiativtagarna.

Annons