E-handlare får böter på 117 miljoner för falska recensioner

Myndighet sätter ner foten.

Vi har flera gånger kunnat berätta om e-handlare som hamnat i trubbel efter att ha haft falska recensioner på sina sajter. Kunderna förväntar sig helt enkelt att få ta del av ärliga produktomdömen, och oärliga säljare har bland annat fått Amazon att agera.

LÄS ÄVEN: Amazon stämmer e-handlare för fejkade omdömen

Annons

Nu har dock problemet med falska recensioner tagits till en ny nivå. Enligt flera amerikanska medier har en säljare på Amazon betalat en extern aktör för att skriva positiva omdömen om produkter - vilket nu har resulterat i kraftiga böter för säljaren i fråga.

Ville ha minst 4,3 av 5 stjärnor

Det oetiska beteendet har nämligen inte bara fått Amazon att gå i taket, utan för första gången har även myndigheten US Federal Trade Commission, FTC, bestämt sig för att sätta ner foten. Bötesbeloppet är satt till 12,8 miljoner dollar, eller 117 miljoner svenska kronor. Men om säljaren genast betalar 50 000 dollar till FTC, samt "fullföljer sina skatteförpliktelser", så ska resten av boten raderas. 

- Människor litar på recensioner när de handlar online. När företag köper falska omdömen för att få upp sina betyg på Amazon, skadar det både konsumenterna och företag som följer reglerna, säger Andrew Smith, chef för konsumentskydd hos FTC, i ett uttalande.

Den numera avslöjade e-handlaren sålde en form av tillskott som skulle bidra till viktminskning. Samtidigt betalade säljaren det externa bolaget för att se till att företagets snittbetyg på Amazon hela tiden låg på minst 4,3 av 5 stjärnor.

30 000 falska omdömen på två år

Recensionerna ska bland annat ha intygat att tillskottet fungerade som ett "kraftigt aptitdämpande medel" och att det "bokstavligt talat blockerar fett från att bildas". Enligt FTC är påståendena falska, och The Verge berättar att ett ämne i tillskotten i själva verket kan orsaka skador på levern.

Enligt The Verge välkomnar Amazon FTC:s nyfunna intresse för att motarbeta de falska recensionerna. Tamebay rapporterar att e-handelsjätten har tagit bort över 30 000 falska recensioner från sin marknadsplats, bara under de senaste två åren.

Annons