E-handlare får miljonböter för att ha sålt lampkopior

Nätbutiken Ikon M och dess grundare dömdes i onsdags av Stockholms tingsrätt till en miljon kronor i skadestånd för att ha sålt piratkopierade lampor till Sverige. Grundaren dömdes även till villkorlig dom och 100 dagsböter, medan företaget dömdes att betala 100 000 kronor i företagsbot.

I början av året åtalades företaget Ikon M, som är registrerat i Storbritannien och säljer kopior av designmöbler och lampor, för upphovsrättsbrott. Nätbutiken och dess svenska grundare har åtalats för försäljning av 16 lampmodeller som är designade av Arne Jacobsen och Paul Henningsen.

I Storbritannien är tiden för upphovsrättsskydd kortare än i Sverige och med stöd av det har e-handlaren hävdat att det varit lagligt att även sälja de aktuella designkopiorna till kunder i Sverige. Det höll dock inte Stockholms tingsrätt med om och i onsdags dömdes företaget för kopiehandel.

Annons

Domstolen slog fast att de kortare skyddstiderna i Storbritannien inte gör det tillåtet att sälja kopiorna till länder med längre skyddstid, som till exempel Sverige, och stöder sig på den svenska lagstiftningen för upphovsrätt.

Inte ensam

Företagets grundare dömdes till villkorlig dom samt dagsböter på 37 000 kronor. Dessutom lägger staten beslag på 700 000 kronor som beräknats vara företagets förtjänst för brottslig verksamhet. Grundaren och företaget ska även betala skadestånd till Louis Paulsen på 1 miljon kronor.

Sajten IkonM.com verkar efter domen inte vara i drift och besökare länkas istället vidare till en annan möbelsajt, Superscandi.com.

Ikon M är inte den enda e-handlare som hamnat i blåsväder för upphovsrättsbrott och varumärkesintrång. InkClub-miljonären Lennart Nybergs e-handelsbolag Designers Revolt, som även de tillverkar och säljer kopior av kända designföremål, fick i förra månaden påhälsning av polisen.

Designers Revolt har även lagts på is i väntan på klargöranden gällande ändringar i upphovsrättslagen i Storbritannien.

 

Källor: Dagens Handel, Aftonbladet

Annons

Annons