E-handlare firar stor vinst över patenttroll

Elektronikjätten Newegg nöjer sig inte med att ha räddat e-handeln i USA, de fortsätter att dräpa patenttroll.

Vi har tidigare rapporterat om hur Lee Cheng och Newegg räddade E-handeln i USA. Datorbutiken Newegg, som kan liknas vid svenska Dustin, älskar att bli stämda av så kallade patenttroll. Detta är ett fenomen som är utbrett i USA där man kan patentera datorkod och specifika funktioner på exempelvis en webbsida.

Det mest kända för oss är förmodligen Amazons 1-click patent som de ju dock använder. Så kallade patenttroll köper istället upp breda befintliga patent och använder dem för att utpressa en massa bolag. Speciellt små företag är utsatta som inte orkar kämpa emot rättsligt.

Annons
Annons

$45 miljoner i uppgörelser

Att ta fajten älskar dock Newegg och det har nästan blivit en sport för dem, och deras chefsjurist Lee Cheng, att vinna över dessa patenttroll. Även om man vann ett viktigt fall 2013 som behandlade den så välkända virtuella kundvagnen så fortsätter patenttrollen attackera Newegg.

Nu i dagarna firade nätbutiken sin senaste vinst. Det företag som denna gång stämde Newegg ska tidigare ha gått efter över 100 andra företag och dragit in 45 miljoner dollar i uppgörelser. Företaget hävdar att de har patent på en krypteringsmetod som är vanlig i nätbutiker.

Hos Lee Cheng var det dock stopp och belägg, och Newegg meddelar stolt att de vann den rättsliga fajten. Man firade till och med vinsten med en liten rea i måndags, eftersom vinsterna ska spara företaget pengar.

- Tyvärr har också småföretagare och även enskilda utvecklare hotats och stämts. Det finns ett antal olika "arter" av troll och de lägst stående skickar bokstavligen ut tusentals anspråkskrav eller hundratals stämningar. Deras matte säger att det alltid kostar mindre att ge dem pengar än vad det krävs att bygga upp ett rättsligt försvar, säger Lee Cheng.

 

Källa: Newegg
På bild: Lee Cheng

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!