E-handlare kräver lägre priser – anklagas för prisdumpning

"Vill som alla andra tjäna pengar".

Mellan 120 och 130 kronor. Så mycket anser Adlibris VD Johan Kleberg att en ny skönlitterär bok ska kosta. I en artikel på Sveriges Radios hemsida lägger han fram att han tycker att det är rimligt att bokförlagen är med och bekostar prissänkningen från de betydligt högre summor som nya böcker säljs för i dag.

- Detta för att sälja fler böcker och egentligen underlätta för författarskapet och driva mer intäkter till författarna, motiverar Johan Kleberg.

Annons

"Drabbar de som har det sämst ställt"

Enligt Johan Kleberg, som anser att dagens prissättning är förlegad och anpassad för fysisk handel, väntar många konsumenter till pocketversionen kommer ut för att kunna få boken till ett lägre pris. Han menar att lägre priser på inbundna böcker hade bidragit till att öka försäljningen.

Hans förslag har dock inte fallit i god jord hos Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius, som anklagar Johan Kleberg för att vilja “rasera ett fungerande litterärt ekosystem”.

- Greppet med prisdumpning är inget okonventionellt nytänkande, det är vanlig kapitalism och Adlibris vd Johan Kleberg vill precis som alla andra tjäna pengar. Och i likhet med andra distributörer, som flyttat fram sina positioner inom bokbranschen de senaste åren, så gör man det på bekostnad av de som redan har det sämst ställt i branschen och det är ju författarna, säger han till SR.

"Är helt orimligt"

SR:s Kulturnytt ska ha pratat med ett antal bokförlag om Klebergs idé, men inte heller där ska någon ha varit speciellt imponerad.

- Det är ju helt orimligt. För oss skulle det absolut inte gå. En prissänkning i klass med den Johan Kleberg föreslår skulle behöva kompenseras med många fler sålda böcker, vilket inte är särskilt troligt, särskilt inte för kvalitetslitteraturen, säger Maja Hermansson, marknadsansvarig på Brombergs förlag.

Johan Kleberg verkar dock ta det hela med ro, och säger sig vara säker på att en förändring kommer att ske i sinom tid:

– Bokbranschen är inte känd för att vara blixtsnabb men att prissättningen kommer att gå åt det här hållet är jag övertygad om.

Annons
Annons