Annons

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning

2013-07-05 15:51

Den populära betaltjänsten Payson skickade förra fredagen ut ett mycket otrevligt mail till många e-handlare. En policy-ändring hade lett till att vissa e-handlare skulle förlora sin kortbetalning. Tidsfristen var även obefintlig och möjligheten att ta emot kort skulle stoppas redan efterföljande måndag. Detta mitt i semestertider.

Diskussionerna har gått varma den senaste veckan både i vårt forum och på nätet efter att Payson stängt av möjligheten för många e-handlare att ta emot kort. En förändring som trädde i kraft i måndags.

Utan någon förvarning damp det ner ett mail hos många e-handlare den 28 juni om att deras kortbetalning via Payson skulle sluta fungera den 1 juli.

Inte bara sexbutiker

Som vanligt när banker, betaltjänster och kortföretag vill agera moraliska kompasser så ligger stort fokus på att få bort sexleksaker och andra sex-relaterade produkter.

- Payson har på oklara grunder bestämt sig för att inte befatta sig med sexhjälpmedel. Det står dem som fristående företag fritt att göra så och det står oss konsumenter som ogillar moralism fritt att välja bort dem som leverantör framöver. Men det är absurt att tolka de egna reglerna på det sätt de gjort och än mer absurt att ge sina kunder mindre en tre dygn – varav två helgdagar – att hitta en ny betalningslösning efter att villkoren för den tjänst de köper plötsligt har ändrats, skriver Frihetssmedjan, som tagit upp ett av fallen.

Men det var inte bara dessa produktkategorier som drabbades. Även anonymiseringstjänster har åkt dit, vilket lyfts av bland annat Computer Sweden, där Peter Sunde, grundare till IPredator uttalat sig högst kritiskt:

– Efter allt som hänt med Prism den senaste tiden så kommer detta. Den här typen av tjänster är ju till för att människor ska ha kvar rätten att slippa bli övervakade. Att man inte längre kan betala med kort ställer såklart till det för många som vill använda de här tjänsterna.

Peter Sunde är även övertygad om att det är kortföretagen som direkt eller indirekt pressat Payson till att stänga av diverse olika tjänster, precis som i fallet där WikiLeaks fick sina donationer via kortbetalning stoppade.

Payson tysta som möss

Betalleverantören Payson har samtidigt varit tysta som möss den senaste tiden. De verkar köra locket på och hoppas på att denna lilla fadäs blåser över. En högst otransparent teknik som inte brukar fungera speciellt bra på Internet.

Payson har dock svarat flera e-handlare som mailat dem gällande förändringen. Men några konkreta svar på frågor verkar ingen ha fått.

- Vi kan tyvärr inte gå närmare in på kriterierna då det är ett antal parametrar som spelar in. Detta gäller dessutom den integrerade lösningen, skriver Payson, enligt en påstridig e-handlare i forumet.

En av de jobbigare frågorna handlar om att Payson i sina egna villkor specificerar att villkorsändringar skall aviseras minst 14 dagar i förväg. Något som inte följts i detta fall där e-handlare hade en helg på sig att hitta en ny lösning.

Dålig kommunikation

Vissa e-handlare meddelar även att de aldrig fått beskedet om den stundande avstängningen:

- Vi fick inget som helst meddelande av Payson innan dom stängde av betalningsmöjligheten för oss. Förlorar ju massor med pengar på detta, skriver en arg e-handlare i forumet.

Ehandel.se skickade en handfull frågor om denna händelse till Payson i måndags, men har i skrivande stund inte fått något svar.

Att någon pressat Payson till denna utrensning av kortbetalning hos vissa e-handlare är nog ganska klart. Vem eller vilka som står bakom är oklart men Visa och MasterCard är de primärt misstänkta. Visa Europa skall dock förnekat all inblandning till Computer Sweden.

Paysons hanterande av händelsen är dock under all kritik. Att skicka ut ett mail på en fredag mitt i semestertider om kritiska förändringar i en betaltjänst, med en tidsfrist över en helg, är det ingen som kan försvara. E-handlarnas förtroende för Payson är nu mycket lågt och flera överväger att lämna företagets tjänster, även de som inte drabbats av utrensningen.

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Nattbutik
2013-07-05 16:38

Vi har inte Payson men de alla dansar efter Visa/Mastercard pipa. Nets ställde ett ultimatum till oss, sluta sälj tobak och folköl eller bli av mer era betallösningar. Detta pga de anser tobak och folköl vara moraliska k*ks****e medans systemet och annat pack kan få sälja vad fan de vill helt hejvilt. Tack Visa och mastercard för att ni gör livet lättare för alla. Tack visa och mastercard för att ni hjälper så många företag...som om det är era pengar ni hanterar...era h***r till k*ks****e!

AndersIvar
2013-07-05 18:00

Det finns inget som gör mig så lycklig som när Daniel säger vad han tycker =). Väl rutet!

Jimmy Öström
2013-07-05 22:22

Jag håller med och backar upp dig till 110% Daniel.

SVIN hela bunten!!

Nattbutik
2013-07-06 04:28

Ber om ursäkt för språkbruket men språkbruket var riktad mot VISA/MASTERCARD. Fast de är väl vana med att folk svär sig varma över dem. VISA/MASTERCARD - Folket = 2-0
(Med 10 man utvisade)

DanielKarlsson
2013-07-06 12:13

Vår butik blev också avstängda och vi säljer solglasögon och diverse andra accessoarer. Svaret vi fick var att vi var tvugna att skicka in ett intyg att vi säljer äkta produkter från alla varumärken vi säljer.

Då borde ju mer eller mindre alla som säljer produkter med varumärken få göra detta.

Väldigt underligt.

prylsjuk
2013-07-06 17:17

Jag är inte en av de drabbat, än. Men funderar starkt på att sluta helt med Paysons tjänster och vända mig till något annat bolag. Ställer mig mer än gärna bakom de som blivit utslängda. Ruttet och svinaktigt av Payson / Visa/Mastercard... luktar riktigt illa!

Jimmy Öström
2013-07-06 20:18

Jag kan även informera att alla som inte blir godkända på en UC INTE får Visa eller Mastercard oavsett om det inte är kredit. Detta är deras regler.

Det ända kortet man kan få i dessa fallen (lagligt sätt ska jag tillägga) är Maestro....Hur många tog detta på nätet, ja just det Nada:-)

Annica
2013-07-08 07:46

Även om du säljer medicin som alvedon eller hälsokost som är uppiggande som tex rosenrot får man ej ta emot kort via Payson. Vi fick ett mail om detta på fredagen trots att vi inte tar korten genom dem, utan bara direktbetalningar, som vi får "behålla". Så Apoteksvaror och hälsokost får ej säljas heller med kortköp via Payson.

Roland H
2013-08-04 21:53

Payson stänger också för snus hos Swedsnus.nu, de skyller på Euroline som ägs av SE-banken. De anger inte något som problem, inte ens snus, nämns.

Antagligen ligger amerikanska visa och mastercard bakom. Bankerna i Sverige pläderar med dårars envishet om det förträffliga med det kontantlösa samhället samtidigt vill de bestämma vad vi skall använda våra egna pengar till och vem som skall ha äran att få ta emot dem. Det verkar ju som om bankerna kontrolleras av Visa & Master. Något är sjukt i detta system.

Jimmy Öström
2013-08-05 02:00

Jepp Roland, du satte hammaren på spiken.

Något är sjukt i detta system!!!

Jimmy Öström
2013-08-05 02:01

Men det bästa med hela denna skiten, det är att det kommer öppna för många andra. Titta bara på hur klarna sprang förbi alla skitiga snuskiga banker!!!

Hoppas dom vaknar upp med kudden i röven en dag och inga kunder och ställer sig frågan. "Vad gjorde vi för fel".

Mitt svar blir då: NI VAR IDIOTER!!!

Roland H
2013-08-06 06:18

Klarna har någon som de kallar Klarna Checkout. Checkout vill inte acceptera snus. Även Klarna anser sig ha rätten att bestämma vad vi skall göra med våra pengar.

varga
2013-08-11 20:54

Payson spärrade först vår kortbetaning, därefter även bankbetalning, sen avsluade de vårt konto så att vi int ekom åt våra tillgångar.
Först när vi hotade att anmäla dem för Finasinpektionen ööppnade de kontot igen!

Tilläggas att vi handlar bara med godkända vitaminer och mineraler!

varga
2013-08-11 20:57

Vi har tittat på Klarna som alternativ men efter att läst deras villkor blir det inte Klarna - dyrt, de håller inne medel från betalda fakturor i 2 veckor efter att de fått betalt, det är jättedyrt att omfatta de nordiska länderna.
Villkoren i övrigt gör mig inte glad - fattar inte at så många använder Klarna.
Tar gärna emot tips om bra betalväxel-företag - eller hur det funkar om man fixar en egen betalväxel, t ex.

varga
2013-08-14 13:52

Det verkar som de stora kedjorna fortsatt kan handla med Visa och Mastercard för hälsokost med mera - har de bara gett sig på småskuttar?
Och varför?

nofish
2013-11-11 10:20

Detta var ingen rolig läsning :(
Det var meningen att jag skulle starta upp en webbutik med kortförsäljning av mest harmlösa saker som cigarettpapper men där även blunt's ingår i sortimentet och just denna produkt är tillverkad av tobaksblad.
Finns det någon möjlighet för det tror ni?
Tack

Annons
Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Annons
Annons
Schibsted:

Schibsted: "Blocket fortsätter att växa"

Nya siffror från Schibsted.

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Klart för byggstart.

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Tripplade i fjol.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Konsolidering inom webbhosting.

Klarna-utmanaren i sitt

Klarna-utmanaren i sitt "största samarbete någonsin"

"En enorm aktör".

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

"E-handelskompetensen blir en perfekt match".

Annons
Annons
Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Höga hyror och e-handel.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta