E-handlaren som jämför Bitcoin med guld

Att Overstocks vd, Patrick Byrne, gillar Bitcoin är ingen hemlighet. Nyligen blev det möjligt att betala med valutan på e-handelssajten, men han hoppas även kunna betala både leverantörer och anställda med valutan. Förutom det sitter han själv på Bitcoin till ett värde av flera miljoner dollar.

I början av året började Overstock.com att acceptera betalningar med Bitcoin. Den amerikanska e-handlaren som säljer allt från solglasögon till sängmöbler sålde redan första dagen varor till ett värde av 130 000 dollar i den virtuella valutan.

Men för företagets vd, Patrick Byrne, verkar det inte bara handla om ytterligare ett sätt att locka kunder till butiken. Det verkar även vara en form av ställningstagande, både ur en filosofisk och politisk ståndpunkt.

Annons

Han har vid ett flertal tillfällen talat sig varm om valutan och Patrick Byrne beskriver sig själv som en anhängare av den österrikiska skolan av nationalekonomi, som förutspått att fiatpengar skapade åt regeringar av centralbanker, kommer att destabilisera världsekonomin.

– Jag tror inte att ett sunt valutasystem är en upp och nervänd pyramid baserat på infall av regeringstjänstemän, det bör bygga på något som de inte kan kontrollera. Bitcoin passar in i den beskrivningen, säger Byrne.

Vill främja saken

Overstock.com ska nu ha sålt varor till ett värde av över 870 000 dollar i den virtuella valutan och Patrick Byrne tror snart att jättar som Amazon hakar på. Han tror och hoppas även att han och företaget kan använda valutan på ytterligare sätt.

– Jag vill kunna betala leverantörer och anställda i Bitcoin om de vill det. Jag gör det här för att jag vill främja saken Bitcoin, säger Byrne.

Och att han tror starkt på dess framtid råder det ingen tvekan om. Patrick Byrne ska personligen äga Bitcoins till ett värde av fler miljoner dollar. En del av det har han växlat till sig i förmån för guld.

– Jag tror på det som jag tror på guld. Jag vill ha ett robust skyddsnät om något händer. Jag har alltid haft farhågor om fiatvalutor. Guld var svaret men det fungerar inte lika bra i den digitala tidsåldern, säger Patrick Byrne.

Källa: Forbes
Foto: Casascius

Annons
Annons