E-handlarna om jultillägget: “Osympatiskt” och ”helt sjukt”

77 företag tycker till om PostNords kapacitetstillägg.

Under högsäsongen som pågår från Black Friday till och med slutet av januari kommer PostNord att för andra året i rad lägga till ett så kallat kapacitetstillägg på alla paket som skickas. Redan förra året möttes upplägget av stark kritik, från bland andra Svensk Digital handel - som även i år har visat sitt missnöje med PostNords strategi.

LÄS ÄVEN: SDH om kapacitetstillägget: "Partnerskap? Nej, tydligen inte"

Annons
Annons

Från PostNords sida heter det dock att liknande tillägg är vanliga inom logistikbranschen och att den extra service som krävs under den hektiska julhandeln måste finansieras.

Ställer om till andra leveranssätt

Men Svensk Digital Handel har uppenbarligen inte tänkt att lägga ner stridsyxan än på ett tag. I dag presenterar branschorganisationen en undersökning där e-handlare har fått säga sitt om det väntade tillägget. Och det är inte direkt någon munter läsning.

- Detta är ett mycket osympatiskt tilltag som bara bygger på att dra pengar från sina kunder. Många har inte möjlighet att byta transportör. PostNord framstår som mycket lite kundvänliga och som en osympatisk leverantör, tycker ett av det svarande företagen.

- Helt sjukt! Gör allt vi kan för att ställa om till hemleveranser och andra leveranssätt asap, skriver ett annat.

12 procent tar betalt av konsumenten

Bland annat har endast 12 procent av de svarande företagen haft någon dialog med PostNord inför den väntande julsäsongen. 71 procent säger sig vara villiga att ge PostNord någon form av motprestation i utbyte mot ett sänkt kapacitetspris och många menar att kapacitetstillägget borde bakas in i det pris som e-handlaren redan betalar.

I en intervju med Ehandel.se föreslog Calle Keller, försäljningsdirektör på PostNord, att e-handlarna skulle föra kostnaden vidare till slutkonsumenten. Det rådet planerar 12 procent av e-handlarna i undersökningen att följa. Betydligt fler kommer att anlita ett annat fraktföretag än PostNord i samband med julhandeln.

LÄS ÄVEN: PostNord-direktören: "Inget nytt påfund"

Svensk Digital Handels undersökning har skickats ut till totalt 700 företag med certifieringen Trygg E-handel. 77 av dem besvarade enkäten. 

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Erbjuder "kapacitetsrabatt" som svar på PostNords tillägg

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!