E-marknadsplatsen minskade bedrägerierna med 97%

Polisen uppmanar alla e-handlare att följa i deras fotspår.

Den svenska marknadsplatsen Tradera rapporterar idag om en mycket stark minskning i antalet kortbedrägerier. För ett år sedan ska marknadsplatsen ha infört nya rutiner, som ska ha lett till att antalet bedrägerier på sajten ska ha minskat rejält.

Det Tradera har gjort är dock något som många e-handlare inte riktigt gillar, att potentiellt öka friktionen i kassan. Marknadsplatsen införde nämligen 3D-Secure, som är ett extra säkerhetslager vid betalning med kort. En funktion som dock, enligt betalexperten Patrik Müller, på senare år har förbättrats och fått en mycket lägre friktion.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Kortbetalningens galna resa genom e-handeln

Införandet av 3D-Secure har i alla fall för Traderas del varit värt det, inte minst med tanke på den minskade mängden kortbedrägerier.

- Säkerhet är en av våra viktigaste prioriteringar på Tradera. Att införa 3D-Secure var helt rätt, då det har gjort det tryggare för kunderna att handla hos oss, säger Niclas Hjelm, säkerhetschef på Tradera.

"Vår affär har inte påverkats negativt"

Orsaken till att företaget införde det extra säkerhetslagret, var helt enkelt på grund av att det genomfördes en hel del köp på marknadsplatsen med stulna kortuppgifter.

- I vår betaltjänst såg vi att det genomfördes CNP-köp [red. där kortet inte är närvarande] med stulna kortuppgifter. Vi fick rekommendationen att införa 3D-secure för att komma till rätta med problemet. Det visade sig vara en lyckad satsning. CNP-köp med stulna kortuppgifter har minskat med 97 procent och vår affär har inte påverkats negativt överhuvudtaget, säger Niclas Hjelm.

Enligt siffror som Tradera tagit del av så polisanmäldes 80 000 olovliga köp med kontokort under 2017, vilket ska vara en ökning med 5 procent jämfört med året innan. Jan Olsson på Polisens Nationella Bedrägericenter hoppas att alla e-handlare väljer att göra som Tradera.

- Vi önskar att alla svenska e-handlare ansluter sig till 3D-Secure eller på annat sätt säkerställer kundens identitet. Med denna relativt enkla brottsförebyggande åtgärd skulle vi tillsammans, utan negativ påverkan för handeln, kunna bromsa bedrägeribrottsligheten i Sverige, säger Jan Olsson, chef för Polisens Nationella Bedrägericenter.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!