E-rapporten #3: Ordertoppen infaller den 17 december

Var beredda på orderkalaset.

Söndagen den 17 december gäller det att ha laddat upp ordentligt – då väntas e-handelsbeställningarna inför julen slå alla tidigare rekord.

Årets bästa e-handelstid närmar sig snabbt, och när Black Friday-veckan har passerat är det full fart framåt som gäller. Julhandeln är direkt avgörande för många e-handlare, och även om årets tillväxt sett till intäkterna inte väntas bli lika stark i december som i november, lär julhandeln på nätet ännu en gång nå nya höjder.

Annons


E-handelsintäkterna är störst i december men ökningen från förra året väntas bli större i bland annat november.

Redan förra året, när julafton inföll på en lördag, var en del e-handlare våghalsiga nog att ta emot beställningar fram till den 22 december med utlovad leverans den 23 december. I år har julafton flyttat till en söndag, vilket innebär att det blir lite mer andrum för de kunder som är ute på klappjakt i sista sekund.

Men ordertoppen infaller förstås tidigare än så – vi kan nu avslöja att den allra mest hektiska dagen blir den 17 december, det vill säga söndagen en vecka före julafton. Under en och samma dag väntas över fem procent av alla order i december trilla in.

Prognosen följer den utveckling vi såg förra året. Toppen inträffade då den 18 december, vilket också var en söndag. 2015 var det dock den 14 december som tog hem spelet, vilket var en måndag. Att ordertoppen inte infaller samma datum varje år har med veckodagarnas förskjutning att göra.

Även under årets övriga veckor brukar måndagen och söndagen utgöra de dagar då allra flest order kommer in, så det är kanske inte så överraskande att julhandeln följer samma mönster. Det som skiljer julhandeln åt från resten av året är dock att leveransdatumet kanske har en mer avgörande roll såhär års.

E-handlare som vill hinna med att fira jul efter allt decemberslit, behöver inte vara oroliga för att behöva packa paket istället för att äta julmat och titta på Kalle Anka. I år, precis som under de två senaste åren, väntas julafton tillsammans med nyårsafton utgöra decembers absolut sämsta orderdagar.

Annons

 

Uppdatering: Grafen över orderfördelningen visade innan fel år för de olika linjerna. Det är nu korrigerat.

Annons