E-rapporten #3: Stockholms län är bäst i Sverige!

Tar hem spelet i så gott som samtliga kategorier.

Med bland annat flest butiker, högst omsättning och starkast tillväxt utgör Stockholms län på många sätt lokomotivet i det stora e-handelståget som drar över Sverige i allt snabbare takt. Vår undersökning visar att länet oavsett hur man räknar ligger i e-handelns absoluta framkant.

När vi för ungefär ett år sedan i en stor undersökning tog reda på vilken kommun i Sverige som var bäst på e-handel, kunde Borås stoltsera med guldmedaljen. Den här gången har vi breddat oss till vilket av landets 21 län som toppar e-handelsligan, och det är en tydlig bild som framkommer. Och den är alltså helt klart till stockholmarnas fördel.

Annons

Vi har tittat på antal butiker, omsättning, tillväxt, resultat, antal anställda samt hur populära länets butiker är enligt analystjänsten Alexa. Samtliga siffror har räknats om efter antalet invånare i länet för att sammanställningen ska bli så rättvis som möjligt.

Det län som presterade bäst i en viss kategori fick 5 poäng, det som var näst bäst fick 4 poäng, och så vidare. När alla poäng hade räknats samman visade det sig att Stockholm tog hem 5 poäng i alla kategorier utom ”resultat per capita”, där det istället var Halland som stod som vinnare. Det ger Stockholm – med e-handelsföretag som Apotea, Dustin och Gymgrossisten – totalt 25 poäng och en solklar seger i tävlingen om utmärkelsen Sveriges bästa e-handelslän.

På en hedersvärd andraplats, utan några femmor men med 4 eller 3 poäng i samtliga kategorier, kom Skåne på 21 poäng. Tredjeplatsen kneps av Västra Götaland, medan Halland och Kalmars län kom fyra respektive femma. Ytterligare sex län (Gotland, Västerbotten, Dalarna, Jönköping, Södermanland och Kronoberg) tog hem poäng i vår undersökning, medan resterande helt enkelt inte stod sig tillräckligt bra i den tuffa konkurrensen. Vi önskar dem bättre lycka nästa gång – och säger stort grattis till Stockholms län!

Annons