EU sätter maxgräns för bankernas kortavgifter

EU:s finansmarknadsministrar har beslutat att begränsa mellanbanksavgifterna eftersom de strider mot EU:s konkurrensregler. Svensk Handel ser beskedet som en viktig seger för Europas konsumenter.

Varje år betalar handeln i Sverige och andra EU-länder över 80 miljarder kronor för de europeiska bankernas mellanbanksavgifter. En nota som kunderna får betala för i slutändan, men nu är det snart slut på det.

I höstas slog EU-domstolen fast att det nuvarande systemet med mellanbanksavgifter strider mot EU:s konkurrensregler. Sedan dess har man jobbat på ett nytt regelverk för att sänka kortavgifterna inom handeln och nu har EU:s finansmarknadsministrar beslutat att begränsa dessa avgifter.

Annons

Politikerna har ett ansvar

Ministerrådets beslut innebär att det kommer att sättas ett maxtak för mellanbanksavgifterna. Det nya pristaket, som är 0,2 procent för betalkort och 0,3 procent för kreditkort, är en stor seger för Europas konsumenter enligt Svensk Handel som länge arbetat för att sänka kortavgifterna.

– Det här är ett steg i rätt riktning för att minska de höga kortavgifterna som bankerna tar av handeln när vi betalar med kort. Politikerna har nu ett stort ansvar att följa upp detta och se till att bankerna inte höjer andra avgifter, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Annons