EU:s e-handelspaket är här med tvång och kanske lägre priser

E-handlare ska gärna omfamna hela den inre marknaden men kan slippa skicka paket inom hela EU.

EU-kommissionen lanserar idag sitt e-handelspaket. Paketet har som mål att öka gränshandeln inom EU och ta bort hinder som att nätbutiker blockerar kunder i andra länder från att handla. Kommissionen ska även riva ner hinder som har med frakten att göra. Konsumenternas rättigheter är också i fokus och man har redan börjat adressera detta med den numera lagstadgade länkningen till en EU-gemensam reklamtionsnämnd och tvistlösningssida.

Som alltid med EU-kommissionen är intentionerna goda och att man vill sänka fraktkostnaderna mellan länder är nog de flesta e-handlare positiva till.

Annons

Geo-blocking ej tillåtet

Punkten som kan vara lite känslig är det fakumt att EU indirekt vill tvinga e-handlare att sälja till alla länder. Att blockera vissa EU-länder via till exempel geografisk blockering, även kallat geo-blocking, målas upp som något särskilt hemskt.

- Allt för ofta blockeras människor från att komma åt de bästa erbjudandena när de handlar på nätet eller beslutar att inte köpa från andra länder eftersom fraktkostnaden är för hög eller att de är oroliga för hur man kan hävda sina rättigheter om något går fel. Vi vill lösa de problem som hindrar konsumenter och företag från att fullt ut njuta av möjligheterna att köpa och sälja produkter och tjänster på nätet, säger Andrus Ansip, chef för den digitala inre marknaden.

Dagens e-handelspaket som lär leda till nya lagar inefattar tre områden. För det första vill man ta bort alla hinder för e-handel mellan länderna. Vilket alltså inkluderar att neka folk ifrån andra EU-länder att handla i din nätbutik.

För det andra ska man öka transparensen bland fraktbolag och deras priser samt öka tillsynen av dessa. Den tredje punkten har att göra med ökade konsumenträttigheter inom den nya gränsöverskridande e-handelsvärlden.

Gällande punkten geo-blockering skriver EU-kommissionen följande:

- Kommissionen föreslår lagstiftning för att säkerställa att konsumenter som vill köpa produkter och tjänster i ett annat EU-land, oavsett om det är online eller i fysisk butik, inte diskrimineras när det gäller tillgång till priser, försäljning eller betalningsvillkor, om inte detta är objektivt motiverat av skäl såsom moms eller vissa lagbestämmelser i allmänhetens intresse.

"Undvika oproportionerligt stor börda"

Att skicka tillbaka konsumenter till en landsspecifik webbplats eller be dem att betala med ett kreditkort från ett visst land ska man förbjuda. Det finns dock som tur är vissa undantag till de nya kraven:

- För att undvika att införa oproportionerligt stor börda för företagen, inkluderar inte förordningen en skyldighet att leverera inom hela EU och undantar små företag som faller under en nationell tröskel för moms från vissa bestämmelser.

Annons

Detta nya e-handelspaket är dock bara ett första steg och fler åtgärder kan komma. Man kommer till exempel inte att reglera fraktpriserna men om man inte ser ett "tillfredsställande resultat" kan det bli aktuellt efter en utvärdering som ska ske 2019.

Kommissionen kommer bland mycket annat att publicera listpriser för fraktbolag för att öka inbördes konkurrens och pristransparens.

- Diskriminering av EU-konsumenter som bygger på att segmentera marknader längs nationella gränser har ingen plats på den inre marknaden. Med tydligare regler, bättre reglering och billigare gränsöverskridande paketleveranser, blir det lättare för konsumenter och företag, särskilt små och medelstora, att göra det mesta av EU:s inre marknad och gränsöverskridande e-handel, säger Elżbieta Bieńkowska, kommisionär för den inre marknaden.

EU är faktiskt så glada över sitt nya e-handelspaket att de satt ihop en liten video:

Annons