Ebay köper upp konkurrent inom mobila betalningar

Ebay köper upp betalleverantören Braintree för 800 miljoner dollar. En snabbväxande konkurrent som tidigare kritiserat e-handelsjättens betallösning PayPal. Tanken är att uppköpet ska stärka PayPals närvaro på mobila enheter.

Braintree är en relativt ny aktör inom mobilfokuserade betalningslösningar. Företaget har växt i rask takt, och tog snabbt en stor bit av kakan med sin plattform som sköter betalningar på webben och mobila enheter.

Braintree behandlar betalningar för mer än 10 miljarder dollar per år, varav 2 miljarder sker via mobiler, och har över 4000 kunder i 40 olika länder. Bland annat Fab.com, Uber, och Airbnb.

Annons

Nu köps man upp av e-handelsjätten Ebay som säger att Braintree kommer att komplettera Paypal på ett utmärkt sätt. Trots att de båda inte alltid dragit jämnt.

– Vi bygger den nya generationen av mobila betalningar. Något som Paypal borde ha byggt, men inte gjorde. Vi har alla hört skräckhistorier om folk som blivit blåsta av PayPal. Vi vill se till att folk kommer till oss innan det händer. Inte efter, sa Braintrees vd, Bill Ready i en intervju under hösten 2012.

Utesluter inte ytterligare uppköp

Affären ger även Ebay tillgång till Braintrees, Venmo, en app som gör det möjligt för konsumenter att betala varandra med sina mobila enheter. Ett område där Ebay vill skaffa sig ett större inflytande. PayPal har med sina 120 miljoner användare dominerat betaltjänster på nätet i ungefär ett decennium, men tillväxten har dämpats de senaste åren.

Bland annat till följd av en ökad konkurrens på mobila enheter från mindre men flexiblare konkurrenter. Och Hill Ferguson, Ebays vice VD för global produktutveckling, utesluter inte att det kan bli tal om fler förvärv för att öka PayPals mobila närvaro.

Braintree kommer att fortsätta drivas som en separat tjänst inom PayPal och Braintrees vd, Bill Ready, kommer att rapportera till PayPals vd, David Marcus.

– Alliansen med PayPal innebär att Braintree kan fortsätta att tänja på gränserna för innovation och samtidigt expandera på nya marknader med ökad snabbhet och förtroende. Våra nuvarande kunder och utvecklare kan förvänta sig samma nivå av stöd och partnerskap som de alltid har haft tillsammans med ännu större resurser, säger Bill Ready.

 

Annons

Källor: The Verge, Internet Retailer

Annons