Ebay stänger e-handeln de köpte för 350 miljoner dollar

Skulle stängts för 14 år sedan men användarna vägrade lämna.

År 2000 fanns det en liten stad i USA som hette Half.com. Staden heter egentligen Halfway men under Internet-bubblan betalade nätbutiken Half.com över 100 000 dollar för ett kort namnbyte som varade i ett år. Skyltar sattes även upp utanför staden som välkomnade alla med texten “America's First Dot-com City”.

Nog om Halfway, som för övrigt ligger i Oregon. Det intressanta i historien är Half.com som nu inte finns mer. E-handelssajten stängdes nämligen ner den 1 september 2017.

Annons

Produktkatalog med fasta priser

Half.com grundades 1999 och var en marknadsplats för böcker, CD- och DVD-skivor. Det unika var att säljarna angav de ID-nummer som finns på dessa produkter och som identifierar just den varan. Detta i sin tur gjorde listningen enkel och så gjorde det att marknadsplatsen kunde visa vad produkten i fråga hade sålts för tidigare, med högsta och lägsta pris. Säljarna satte dock ett fast pris som de ville sälja varan för.

Tekniken bakom gjorde marknadsplatsen populär bland de som köpte och sålde mycket av denna typ av media. Att lista produkter var även gratis och Half.com tog endast en avgift när en vara hade sålts. Ebay fick snart upp ögonen för sajten och lade runt 350 miljoner dollar på att få köpa Half.com år 2001. Sajten hade då en kvarts miljon användare.

Planen var att stänga Half.com

Ebay har sedan dess integrerat tekniken i sin egen marknadsplats men fortsatt att driva Half.com vidare som en separat sajt.

Tanken från början var att flytta in Half.com hos Ebay men användarna av marknadsplatsen var tydligen mycket trogna. Redan 2003 berättade Ebay att det var dags att stänga Half.com, men det var alltså först i fredags, 14 år senare, som det faktiskt skedde. Enligt indiewire.com vägrade säljarna att flytta över till Ebay vilket gjorde att man drev vidare sajten separat.

Vad vi förstår har marknadsplatsen alltså fortsatt att användas i samma utstyrsel som för tio år sedan, fram till för någon dag sedan. Enligt ecommcercebytes.com så blev flera säljare chockade över att sajten stängdes i förra veckan. Något de tydigen inte var beredda på, trots att Ebay höjt avgifterna och försökt stänga marknadsplatsen i över ett decennium. Sidan skickar idag användarna vidare till Ebay.com. Returer och återbetalningar för Half.com kommer att hanteras fram till den sista oktober i år.

Annons