Ebays VD: ”Företag utan AI-strategi kommer att dö”

Devin Wenig, VD på Ebay, tycker att personaliseringen i branschen hittills mest har varit en besvikelse.

En ny design av hemsidan, en särskild leverans-garanti som innebär att kunden ska få sin vara den utlovade dagen och ökat fokus på personalisering - främst med hjälp av så kallad AI - Artificial Intelligence. Det var några av nyheterna som Ebay presenterade på Shoptalk i Las Vegas under måndagen.

När företagets VD Devin Wenig intervjuades på scenen sade han att han tycker att satsningarna på personalisering inom e-handeln hittills mest har varit en besvikelse, men lyfte samtidigt fram att Ebays användare under de senaste åren har fått bättre möjligheter att få ett personligt anpassat produktflöde.

Annons

Nu är som sagt en ny design av hemsidan på intåg, och utan att avslöja för mycket meddelar Devin Wenig att ambitionen är att åtminstone bygga personalisering med hjälp av AI.

- Löftet om personalisering i vår bransch har hittills varit en besvikelse, men nu är det på väg. Om du inte har en AI-strategi kommer du att dö i den tid som kommer, sade han.

Ska sortera en miljard produkter

När intervjuaren Jason Del Rey (från nyhetssajten ReCode) frågade om inte AI bara är ett “buzzword” för tillfället svarade Devin Wenig:

- Jo, men bara för att det är hypat för tillfället betyder det inte att det är fel.

Ebay har för närvarande en miljard produkter av 20 miljoner säljare listade på sin sajt, och enligt Wenig kommer bolaget att omsätta omkring 90 miljarder dollar i år. Men enligt Wenig behöver bolaget bli bättre på att sortera sina produkter, och på att använda sin data på rätt sätt.

Han ser också framför sig ett skifte till att allt mer av försäljningen kommer att ske på externa plattformar som Facebook och Instagram. Det finns också ett stort intresse av att bli större i Indien, som Wenig beskriver som en “mycket viktig marknad”.

- Vi måste vara omskakande, smarta och framför allt - ett dataföretag, sammanfattade han sitt företags framtidsplan.

Ogillar inreseförbud

Om Ebay en gång såldes in som en sajt där unika eller begagnade varor stod för merparten av försäljningen, är nu 80 procent nya produkter som ofta även säljs på andra platser. Enligt Wenig är det just det stora utbudet som är nyckeln till Ebays framgångar.

Annons

- Det innebär att vi både kan erbjuda unika produkter och bra priser.

I slutet av intervjun lät Devin Wenig meddela att han egentligen inte är så intresserad av politik, men rev ner stora applåder när han gjorde klart vad han tyckte om de senaste turerna om inresetillstånd till USA.

- Om jag har en teknisk ingenjör som arbetar för mig här är det inte okej att jag ska behöva säga till honom att han inte kan åka till London för att jobba. Vi står upp för det vi tror på och det kommer vi att fortsätta att göra, avslutade han.

Annons