Efter Brexit – Nordirland blir nytt e-handelscentrum?

Glada e-handelsnyheter för Storbritannien.

När det under sommaren 2016 stod klart att Storbritannien skulle lämna EU, uppstod genast frågetecken kring hur landets utträde ur unionen skulle påverka e-handeln. Landet har länge varit ett av de mest populära för till exempel svenskar att e-handla från, och ifall importavgifter införs är det inte helt osannolikt att beställningsfrekvensen hade fått sig en törn.

LÄS ÄVEN: "Skräckscenariot är att det blir som med Norge"

Annons

Men nu visar det sig att farhågorna kanske har varit överdrivna. Nu har nämligen EU och Storbritannien kommit överens om att inte införa någon gränskontroll eller några gränsavgifter på gränsen mellan Nordirland och Irland. Det innebär att Nordirland, som tillsammans med Storbritannien utgör United Kingdom, av allt att döma i princip kommer att vara kvar inom EU:s inre marknad trots att Storbritannien lämnar EU. Det rapporterar flera brittiska medier.

Oklart om Storbritannien får gräddfil

Enligt Tamebay är det inte helt klart ifall det nya avtalet innebär att hela Storbritannien plötsligt får en gräddfil in till EU:s marknad, eller ifall det snarare är tänkt att Nordirland får någon form av specialstatus. Men oavsett kan det göra Nordirland till ett nytt e-handelscentrum, tror tidningen Tamebay

- Det blir en inkörsport till EU och en plats som är lättillgänglig för handlare, skriver tidningen och spekulerar i ifall fler e-handlare kommer att etablera sig närmare den irländska gränsen.

Sedan slutet av 1990-talet är Nordirland i stort sett självstyrande, men provinsen uppges samarbeta med Irland på ett antal politiska områden. För några dagar sedan stod det även klart att personer som är födda i Nordirland kommer att kunna ha kvar sitt medborgarskap i EU.

Annons