Varningen: Brittiska e-handlare kan tvingas byta domän

Får inte ha kvar .eu-domäner efter Brexit.

Kanske vill man nå ut internationellt, eller så var den landsspecifika domänen redan upptagen. Oavsett anledningen, så väljer en hel del e-handlare att etablera en .eu-domän för att sedan använda den i delar av eller i hela Europa.

Får ha .co.uk eller .com

Om ett år är det dock dags för Storbritannien att lämna EU, och i samband med det försvinner också möjligheten för brittiska e-handlare att använda sig av .eu i sina domäner. Det har EU-kommissionen beslutat, rapporterar nyhetssajten Tamebay. Brittiska företag kommer efter Brexit varken att kunna köpa .eu-domäner eller uppdatera .eu-domäner som de har ägt sedan tidigare. Detta eftersom man inom EU har bestämt att den som vill ha en eu-domän också måste vara etablerad i något av unionens länder.

Annons

Att använda sig av den brittiska domänen .co.uk, eller den mer internationella varianten .com, kommer förstås fortfarande att vara möjligt. Enligt Tamebay behöver brittiska e-handlare med .eu-domän nu uppdatera sina webadresser om de vill slippa att plötsligt bli av med sin sajt under nästa år.

Blir tillgängliga för andra

Tamebays uppgifter gör gällande att företag från Storbritannien kommer att behöva vara etablerade i minst ett EU-land för att kunna fortsätta att använda .eu. De domäner som plockas bort blir enligt konstens alla regler tillgängliga för andra företag att köpa.

Annons