Efter bakslag i USA testas drönare i Kanada

Nyligen satt Amazons policychef i ett kongressförhör om drönare i den amerikanska senaten. Då varnade e-handelsjätten att de skulle ta sin forskning och utveckling av drönare till andra länder. Samtidigt som förhöret pågick flygtestades det för fullt i Kanada, bara ett stenkast ifrån den amerikanska gränsen.

Amazon jobbar för att det amerikanska luftfartsverket, FAA, ska öppna upp flygrummet mellan 60 till 150 meter för deras drönare. Denna flygkorridor vill e-handelsföretaget använda för att bygga ett leveranssystem för e-handel med hjälp av drönare. På 30 minuter ska man kunna få sin order levererad i Amazons framtidsvision.

Utvecklingen går dock sakta i USA och Amazons hemstad Seattle där man måste hålla drönarna inomhus. Nyligen fick man ett tillstånd att testa utomhus i staten Washington men det gällde endast en specifik drönare som redan hunnit bli omodern.

Annons
Annons

Kanada gillar drönare

I Kanada ska man dock fått i princip fria tyglar inom ett begränsat testområde. Just nu finputsar man sina paketdrönare på hemlig plats i British Columbia.

Testerna ska vara godkända av kanadensiska myndigheter och ska gälla hela Amazons flotta av experimentella farkoster. Tillståndet ska endast ha tagit tre veckor att få igenom.

Just nu ska Amazon främst jobba med sensorerna och att skapa en så pass säker drönare som möjligt. E-handelsföretaget vill förstås även testa flygfarkosterna i verkliga förhållanden med vind och turbulens.

Kan omforma samhället

Efter de pågående testerna tror Amazon att vi kan få se unika former och funktioner på de slutliga paketlevererande maskinerna.

- Till slut kommer vi få se unika former och unika farkoster. Det viktigaste är att vi utvecklar en stark tilltro till säkerheten i våra system och att vi kan visa detta för våra kunder, säger Gur Kimchi, chef för Prime Air, till The Guardian.

Utöver Kanada ska Amazon även utföra forskning kring drönare i Cambridge, Storbritannien, och i Israel. Företaget tror att deras drönare kan omforma samhället i grunden.

- Du kan bygga en mycket annorlunda värld. Den kan vara snabbare, säkrare, mer ekonomisk och mer miljövänlig - alla de sakerna, på samma gång, säger Gur Kimchi.

Det ska redan idag avsättas stora testområden både i Kanada och Europa för att kunna testa autonoma drönare, som flyger utan mänsklig kontroll. Vilket är det Amazon vill göra med sitt drönarprogram Prime Air.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!