El-lastbilar kan göra tung näthandel snällare mot miljön

I takt med att de tyngre e-handelspaketen väntas bli allt fler kan de eldrivna lastbilarna få en viktigare roll.

Även om e-handeln har ökat kraftigt de senaste åren är det fortfarande bara en liten del av alla varor som köps på nätet. Men den delen väntas växa, inte minst inom områden som bilar och möbler, där paketen förstås blir tyngre än inom många andra branscher.

Enligt flera rapporter kan transporterna med tunga varor komma att ha en negativ inverkan på miljön, men en ny lastbil från Mercedes kan visa vägen för en lösning på problemet. Lastbilen, som ska vara den första i sitt slag, är helt eldriven och kan ta en vikt på 26 ton.

Annons
Annons

Körs e-handelspaket ut med eldrivna lastbilar kan utsläppen av koldioxid bli 25 procent lägre jämfört med en lastbil som drivs på diesel, enligt en artikel i NyTeknik.

Kan minska utsläpp med halv procent

Tidningen berättar att en högskola i tyska Fulda nu ska genomföra tester av ellastbilar som skulle kunna användas i e-handelssammanhang. Forskarna i projektet uppskattar att om åkerierna hade ersatt 5-20 procent av sina lastbilar med elfordon hade koldioxidutsläppen i godstrafiken minskat med mellan 0,1 och 0,5 procent.

Dessutom är eldrivna lastbilar tystare och släpper inte ut några kväveoxider eller sotpartiklar över huvud taget.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!