Elbilsboom i Kina – Alibaba ger sig in i leken

Självstyrande fyrhjuling på väg.

Det är inte bara e-handelsföretagen som det går bra för i Kina. Även för biltillverkarna går det som tåget. Och i tider som dessa har detta resulterat i att landet nu står inför en riktig elbilsboom. Bara under 2018 tros försäljningen av bilar som drivs med "ny energi" i Kina öka med 40 procent, enligt Ny Teknik.

Alibaba investerar i elbilslansering

Snart lanseras biljätten Xiaopeng Motors första elbil, som fått namnet Xiaopeng G3. Nu sägs bolaget fylla på kassan rejält - med närmare bestämt 2,2 miljarder yuan, vilket motsvarar cirka 2,7 miljarder kronor. Och bakom dessa investeringar står bland annat den kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Även teknikgiganten Foxconn och IDG Capital ska ha investerat i projektet. Exakt hur mycket som respektive företag investerat framgår dock inte.

Annons

Detta ska dessutom inte vara Alibabas första satsning på nytänkande fordonsteknik. Företaget har tidigare även ingått i partnerskap på både flera kinesiska biltillverkare och med Ford Motor och BMW.

Väntas bli självstyrande

Xiaopeng G3 är en fyradörrars suv med sportig design och ska vara tänkt för den yngre målgruppen. Den påstås bland annat vara utrustad med ett radarsystem, digitala panoramakameror och ultra-ljudssensorer - allt för att kunna fungera som ett självkörande fordon.

Exakt hur självkörande den är verkar inte stå helt klart, men att parkera sig själv tycks inte vara någon konst för det nya hypermoderna vrålåket som Alibaba nu alltså ska ha satsat en ansenlig summa i.

Tesla bygger ny fabrik i Kina

Just nu pågår testproduktionen av bilen och den tros lanseras på den kinesiska marknaden senare i år. Samtidigt uppges elbilspionjären Tesla planera att bygga en ny fabrik i Shanghais frihandelszon. 

Allt för att även de ska kunna rida på den kinesiska elbilsvågen, förstås. Huruvida även detta projekt kommer att locka några asiatiska e-handelsjättar att öppna plånböckerna, återstår att se.

Annons