Elcyklarna tar över: Tyska fraktjätten kör ut med TRIPL

Har vi hittat lösningen på sista milen?

För bara några veckor sedan så berättade vi om hur elcyklar nu används för e-handelsleveranser på allt fler platser världen över. Bland annat utnyttjas de av matjätten Sainsbury’s och fraktbolaget UPS.

LÄS ÄVEN: Kan elcyklar lösa sista milen-leveranserna i storstäder?

Annons

DHL inledde ett pilottest med elcyklar i Stockholm i slutet av förra året. Ett pilottest som nyligen expanderades till Malmö.

- I höstas lanserade vi leveranser via elcyklar i Stockholm, en lansering som blivit väldigt uppskattad och där vi har fått en otrolig respons både inom företaget och från allmänheten. Vi väljer nu att utöka detta flexibla och, i vissa fall, snabbare leveranssätt till Malmö, sade Ted Söderholm, vd på DHL Express i Sverige, i slutet av maj.

Nu meddelar den tyska logistikjätten DPD att även de börjat med elcyklar. Närmare bestämt åtta stycken el-transportcyklar ska nu rulla runt i Berlin, Hamburg och Köln.

"En av de största utmaningarna"

DPD:s elcyklar är av modellen TRIPL och har tre hjul jämfört med DHL:s fyra och Sainsbury’s mer traditionella två hjul. Oavsett antal hjul handlar det om att lösa den “sista milen” av leveransen på ett smart och miljövänligt sätt, något som elcyklar verkar vara väl anpassade för.

- Leveranser i stadskärnor är en av de största utmaningarna för pakettjänster som DPD. Samtidigt som paketvolymerna växer snabbt så växer också citytrafiken. Det är här våra TRIPL:s kan hjälpa till, eftersom de tar sig fram mycket snabbare på smala och överbelastade innerstadsgator än våra vanliga transportbilar. Den avgasfria elektriska driften hos TRIPL minskar inte bara trafiken utan hjälper också till att bevara miljön, säger Gerd Seber, chef för hållbarhet och innovation vid DPD Germany.

DPD:s elcyklar ska kunna genomföra leveransrundor på 8-10 mil i stadsmiljö och uppnå en hastighet av 45 kilometer i timmen. Detta samtidigt som de kan transportera upp till 200 kilo eller runt 50 normala e-handelspaket. Elcyklarna ska tillverkas av det danska bolaget EWII.

Utöver dessa nya elcyklar så ska DPD även testa transportbilar med eldrift för att kunna elektrifiera ännu mer av transportledet.

Annons
Annons