Elgigantens ägare tar full kontroll över Pixmania

Franska e-handelsbolaget Pixmanias grundare har accepterat att sälja sin ägarandel till brittiska Dixon. Elgigantens ägare, som redan 2006 köpte 77 procent av aktierna, utökar därmed sin ägarandel till 99 procent och ska nu försöka vända den nedåtgående trenden.

2006 köpte Dixons 77 procent av aktierna i den europeiska e-handelsaktören Pixmania för 266 miljoner euro, motsvarande cirka 2,2 miljarder kronor. Nu kompletterar Elgigantens ägare sitt innehav genom att köpa ytterligare 22 procent av aktierna från det Franska brödraparet Steve och Jean-Emile Rosenblum som grundade företaget år 2000.

Man kom dock billigare undan den här gången eftersom aktiens värde är en åttondel av vad den var 2006. Dixon fick betala tio miljoner euro, cirka 80 miljoner kronor och affären gör att Dixon nu äger 99 procent av aktierna. Den resterande procenten ägs av Club Fotovista, som är ett franskt bolag som utgörs av nuvarande och tidigare Pixmania-anställda.

Annons

Pixmania finns idag i 26 länder med sina webbutiker och man har även en filial i svenska Webhallen. Utöver det har man också också 17 fysiska butiker. Dixon har höga förhoppningar på Pixmanias nätförsäljning och man tror att företaget kommer spela en viktig roll i koncernens multikanal-strategi.

– Pixmanias försäljning är fortfarande i stark motvind, men det här gör det möjligt att styra företaget anpassat efter gruppens bredare strategi, och att vidta åtgärder som är nödvändiga för att förbättra resultatet, säger Dixons koncernchef Sebastian James till Financial Times angående den nya investeringen.

 

Källa: Financial Times

Annons