Ellos heminredningsbutik ökar för första gången på flera år

Slog 200 miljoner.

Det gamla postorderföretaget Jotex, som numera bedriver e-handel, har de senaste åren fått se sin omsättning sjunka. Från runt 200 miljoner 2013 till drygt 184 miljoner år 2016. Detta enligt bolagets nya bokföringsmetod, men oavsett hur man räknar så har omsättningen dalat.

Enligt Allabolag.se var det senaste tillväxtåret 2011. E-handeln har dock varit lönsam under hela tiden. Nu verkar Jotex dock ha satsat igen och bland annat så har en breddning av sortimentet lett till att företaget för helåret 2017 kan visa upp en omsättning på nära 205 miljoner kronor.

Annons

"Högre distributionskostnader"

Den ökade omsättningen tillskrivs bland annat en ökad försäljning av möbler. Företaget, som ursprungligen säljer hemtextil, har alltså även börjat skicka ut möbler till kunderna. Detta kommer dock med en liten negativ twist, på den annars positiva ökningen.

- Den ökade nettoomsättningen beror bland annat på ökad möbelförsäljning. Denna har i sin tur dragit med sig högre distributionskostnader. Detta - tillsammans med lägre marginaler - ger ett lägre rörelseresultat mot föregående år, skriver företaget i sin årsredovisning.

Möbler är helt enkelt dyrare att hantera och detta sätter sina spår i resultatet, som landar på 7,9 miljoner kronor. Ett resultat som kan jämföras med året innan då företaget gjorde en vinst på drygt 17 miljoner kronor. Jotex Sweden AB är ett helägt dotterbolag till Ellos AB.

Annons