Annons

En gripen i bedrägerihärva på 10-tals miljoner

En gripen i bedrägerihärva på 10-tals miljoner

2014-09-22 14:14

Bedrägerihärvan mot ett hundratal svenska företag håller på att nystas upp. Polisen utreder just nu fallet, där även flera e-handlare blivit drabbade, och man misstänker att ett kriminellt nätverk ligger bakom det hela. Hittills har ett hundratal företag lurats på varor för 10-tals miljoner kronor.

I början av september gick Svensk Handel ut med en varning avseende omfattande bedrägerier mot svenska e-handlare. Bedragare har sedan i somras lurat ett hundratal företag på varor för 10-tals miljoner kronor.

Med hjälp av förvillande e-postadresser har bedragarna beställt från ett flertal företag, och det ska röra sig om väldigt stora volymer av en mängd olika produkter.
– Det här rör sig om grovt organiserad brottslighet. Tyngdpunkten ligger på elektronikprodukter som Iphone och Ipads, men även mycket byggvaror och olja. Vi hade precis ett bedrägeriförsök på 26 kubikmeter olja, värt cirka 320 000 kronor, men det lyckades vi stoppa i sista stund, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Ett domänbedrägeri

Bedrägeriet är enligt polisen mycket avancerat och de misstänker att det är ett kriminellt nätverk som ligger bakom. Bluffen är ett så kallat domänbedrägeri, där kända företag inom till exempel elektronik eller byggbranschen, får en beställning, från ett annat känt stort företag i Sverige.

Bedragarna har i många fall byggt upp en fasad som gör att de lurade företagen känt sig trygga. Ofta har det drabbade företaget och det "äkta företaget" gjort affärer tidigare och bedragarna har även tagit reda på vad beställaren på det korrekta företaget heter, och sedan använt det namnet i beställningen.
– Det äkta företaget heter till exempel SVT och har en domänadress som då är svt.se. Bedragarna skapar en ny domän som till exempel heter svte.se. När de sen skickar ut beställningar via mail, så ser det hela korrekt ut och eftersom företaget har gott renommé, så skickar man varorna, säger Jan Olsson.
Hittills har en person gripits, men polisen räknar med flera gripanden som också tror att det finns till kopplingar till andra europeiska länder.


Källa: SVT.se

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

NO LINGO
2014-09-23 13:15

Otroligt naivt och väldigt lågt säkerhetstänk hos de drabbade företagen. OK år 2005 men absolut inte år 2015.

nmn
2014-09-24 06:55

Det är rätt klumpiga försök, med nyreggade domäner och nya kundkonton och leverans till helt fel adress, naturligtvis i Malmö eller hämtning mot faktura.
Men är man så korkad att man kör mailen i outlook så ser man ju inte vad epostadressen egentligen är utan bara vad bedragaren vill att man skall se så då ser det ju bra ut. De beställningar vi fått har alla haft vissa gemensamma egenskaper vilket gjort att det går rätt lätt att filtrera bort. Men om man låter girigheten ta över framför förnuftet så är det lätt att man åker dit. Bara omfattningen tyder på att det är rätt många inblandade.

Ekraft
2014-09-25 08:44

En liten blå fågel kvittrade om att det inte var osannolikt att de i åtminstone några fall haft en mullvad på insidan som kunde underlätta det hela. Det, tillsammans med provisionsjakt för säljare, har varit nyckeln till att man lyckas med det här.

Personerna bakom är svåra att komma åt, mestadels är det diverse målvakter som får ta smällen när de arbetar av skulder för narkotika och illegalt spel.

Annons
Kampen är över - JC i konkurs

Kampen är över - JC i konkurs

57-årigt bolag går i graven.

Annons
Annons
Outletklubben nylanserar sin sajt - igen

Outletklubben nylanserar sin sajt - igen

Vill utmana Prisjakt och PriceRunner.

Kommunens nya drag:  <nobr>E-handel</nobr> i hemtjänsten

Kommunens nya drag: E-handel i hemtjänsten

Ska onlineshoppa tillsammans.

PostNords glädjebesked: Ökar både omsättning och resultat

PostNords glädjebesked: Ökar både omsättning och resultat

"Efter ett antal år av minskad omsättning växer vi igen".

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Lyko ökade med 50 miljoner i Q1:

Lyko ökade med 50 miljoner i Q1: "Stark online-start på året"

Butiksförsäljningen minskar.

Rusning till klockmärke på nätet - har fått in 2,2 miljoner

Rusning till klockmärke på nätet - har fått in 2,2 miljoner

Har nått 200 procent av målet.

Zalando börjar ta betalt för frakten i tre länder till

Zalando börjar ta betalt för frakten i tre länder till

Kräver ett visst belopp.

Annons
Annons
Indiska stärker upp med två nya digitala stjärnor

Indiska stärker upp med två nya digitala stjärnor

Ny marknadschef och e-handelschef.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Boozt Fashion söker:

Google Analytics Specialist

Svensk Digital Handel söker:

Eventansvarig

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta