Annons

En gripen i bedrägerihärva på 10-tals miljoner

En gripen i bedrägerihärva på 10-tals miljoner

2014-09-22 14:14

Bedrägerihärvan mot ett hundratal svenska företag håller på att nystas upp. Polisen utreder just nu fallet, där även flera e-handlare blivit drabbade, och man misstänker att ett kriminellt nätverk ligger bakom det hela. Hittills har ett hundratal företag lurats på varor för 10-tals miljoner kronor.

I början av september gick Svensk Handel ut med en varning avseende omfattande bedrägerier mot svenska e-handlare. Bedragare har sedan i somras lurat ett hundratal företag på varor för 10-tals miljoner kronor.

Med hjälp av förvillande e-postadresser har bedragarna beställt från ett flertal företag, och det ska röra sig om väldigt stora volymer av en mängd olika produkter.
– Det här rör sig om grovt organiserad brottslighet. Tyngdpunkten ligger på elektronikprodukter som Iphone och Ipads, men även mycket byggvaror och olja. Vi hade precis ett bedrägeriförsök på 26 kubikmeter olja, värt cirka 320 000 kronor, men det lyckades vi stoppa i sista stund, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Ett domänbedrägeri

Bedrägeriet är enligt polisen mycket avancerat och de misstänker att det är ett kriminellt nätverk som ligger bakom. Bluffen är ett så kallat domänbedrägeri, där kända företag inom till exempel elektronik eller byggbranschen, får en beställning, från ett annat känt stort företag i Sverige.

Bedragarna har i många fall byggt upp en fasad som gör att de lurade företagen känt sig trygga. Ofta har det drabbade företaget och det "äkta företaget" gjort affärer tidigare och bedragarna har även tagit reda på vad beställaren på det korrekta företaget heter, och sedan använt det namnet i beställningen.
– Det äkta företaget heter till exempel SVT och har en domänadress som då är svt.se. Bedragarna skapar en ny domän som till exempel heter svte.se. När de sen skickar ut beställningar via mail, så ser det hela korrekt ut och eftersom företaget har gott renommé, så skickar man varorna, säger Jan Olsson.
Hittills har en person gripits, men polisen räknar med flera gripanden som också tror att det finns till kopplingar till andra europeiska länder.


Källa: SVT.se

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

NO LINGO
2014-09-23 13:15

Otroligt naivt och väldigt lågt säkerhetstänk hos de drabbade företagen. OK år 2005 men absolut inte år 2015.

nmn
2014-09-24 06:55

Det är rätt klumpiga försök, med nyreggade domäner och nya kundkonton och leverans till helt fel adress, naturligtvis i Malmö eller hämtning mot faktura.
Men är man så korkad att man kör mailen i outlook så ser man ju inte vad epostadressen egentligen är utan bara vad bedragaren vill att man skall se så då ser det ju bra ut. De beställningar vi fått har alla haft vissa gemensamma egenskaper vilket gjort att det går rätt lätt att filtrera bort. Men om man låter girigheten ta över framför förnuftet så är det lätt att man åker dit. Bara omfattningen tyder på att det är rätt många inblandade.

Ekraft
2014-09-25 08:44

En liten blå fågel kvittrade om att det inte var osannolikt att de i åtminstone några fall haft en mullvad på insidan som kunde underlätta det hela. Det, tillsammans med provisionsjakt för säljare, har varit nyckeln till att man lyckas med det här.

Personerna bakom är svåra att komma åt, mestadels är det diverse målvakter som får ta smällen när de arbetar av skulder för narkotika och illegalt spel.

Annons
Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

"Synd att butikerna hamnar i kläm".

Annons
Annons
Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Allt fortsätter som förr, men vd:n får gå.

Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Annons
Annons
Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta