En miljon handlare i protest mot Walmarts miljardköp

Kan skapa ett monopol.

I maj stod det klart att Walmart hade vunnit över Amazon i budgivningen om Indiens ledande e-handlare Flipkart. För den nätta summan av 16 miljarder dollar, runt 140 miljarder kronor, så ska den amerikanska detaljhandlaren få 77 procent av den indiska e-handelsjätten.

LÄS ÄVEN: Han får lämna bolaget - dock med 10 miljarder i handen

Annons

Som alltid med dessa jätteköp så inväntar affären godkännande av konkurrensmyndigheter. Och det är tydligen många som hoppas att de denna gång sätter stopp för köpet.

I dag rapporteras det nämligen att den indiska branschorgansationen CAIT (Confederation of All India Traders), som representerar mindre handlare och butiksägare i landet, nu planerar flera protestaktioner för att stoppa förvärvet.

Bara första fasen

Generalsekreteraren för organisationen, Praveen Khandelwal, berättar för Reuters att CAIT räknar med att ungefär en miljon kommer att vara med i en protestaktion idag, måndag. Detta sägs också bara vara första steget i en större plan. Demonstrationen ska vara en så kallad "sit-in protest", och den ska ta plats i flera städer runt om i Indien.

- Detta är första fasen av vår protest. Och om regeringen inte lyssnar, kommer vi att nästa månad, vid vår nationella konferens i Dehli, att bestämma den framtida handlingsplanen, säger Praveen Khandelwal.

Enligt CAIT så kommer Walmarts köp att skapa en monopolsituation inom detaljhandeln i landet vilket i sin tur kommer att gör att många små handlare går i konkurs. Flera analytiker såg tidigare problem med att Amazon skulle köpa Flipkart, då det potentiella köpet med stor sannolikhet skulle skapa ett monopol gällande e-handeln i landet.

Annons